3 mai 2024, 20:20

O zice în sfârșit cineva cu greutate. Scandalul AstraZeneca, luptă între BIG PHARMA. Via Kremlin

Evident că în urma suspendării vaccinării în mai multe state europene oamenii au început să se uite cu mai mare atenție la Scandalul AstraZeneca. Au apărut, la fel de evident, teorii ale conspirațiilor, dar și remarci de bun simț. Concluzia este una singură. Scandalul vaccinării este mai mult decât ce se lasă să se vadă la prima vedere.

Ţările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk.

Scandalul AstraZeneca. „Campanie de dezinformare planificată”

„Este posibil să avem de-a face aici cu o campanie de dezinformare planificată şi cu o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice”, a declarat marţi Michal Dworczyk pentru agenţia poloneză de presă PAP, citat de Hotnews.

„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a spus oficialul citat.

Până în acest moment, nici Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi nici instituţiile poloneze responsabile cu siguranţa medicamentelor nu au făcut vreo recomandare privind suspendarea utilizării vaccinului britanico-suedez, a remarcat Michal Dworczyk. Polonia continuă vaccinările cu serul AstraZeneca, a spus el.

Dworczyk a afirmat de asemenea că este „încrezător că multe dintre aceste ţări vor reveni în curând” la utilizarea AstraZeneca pentru vaccinări, ceea ce ar constitui o dovadă că Polonia a făcut alegerea corectă „raţionând mai degrabă decât folosind instinctul de turmă”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri că recomandă continuarea vaccinărilor cu serul produs de AstraZeneca. Beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile prezentate de vaccin, opinează OMS.

În jur de 12 ţări, între care Germania, Franţa şi Italia cel mai recent, au suspendat din motive de precauţie utilizarea vaccinului AstraZeneca, după semnalarea unor efecte secundare „posibile”. Dar fără vreo legătură dovedită cu vaccinul în acest stadiu.

Ipoteză

Cea mai vehiculată ipoteză în acest moment se poate referii la concurența dintre AstraZeneca și Sputnik V, vaccinul rusesc. Mulți au remarcat că printre cei care au suspendat vaccinul AstraZeneca se numără Italia (unde printr-o inițiativă privată se fabrică deja Sputnik V) dar și Germania, Franța și Spania unde se pregătesc noi facilități de producție. Tot pentru Sputnik V.

De asemenea, Germania, Franța, Italia și Spania s-au declarat în favoarea folosirii vaccinului rusesc dacă acesta capătă aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente – ceea ce, la urma urmei, este un lucru firesc.

Sputnik V, instrument de propagandă

Populația rusă duce lipsă de vaccinuri, în timp ce vaccinul Sputnik este distribuit în țările în care Rusia dorește să-și proiecteze influența.

Sputnik a devenit o mașină de război împotriva Uniunii Europene, spune istoricul francez Françoise Thom, elevă a lui Alain Besancon, specialist în sovietolologie.

Brexit-ul a fost un succes uriaș pentru Kremlin, deoarece va duce la reducerea influenței anglo-saxone în Europa. Marea Britanie este singura țară europeană pe care Kremlinul o consideră imposibil de vasalizat, spune aceasta, într-un  interviu acordat SpotMedia.ro.

“Pentru Moscova, vaccinul este mai presus de toate o armă geopolitică. Populația rusă duce lipsă de vaccinuri, în timp ce Sputnik este distribuit în țările în care Rusia dorește să-și proiecteze influența. Sputnik a devenit o mașină de război împotriva Uniunii Europene”, mai spune Françoise Thom

O altă problemă, ca să revenim la Big Pharma, este cea a prețurilor.

Vaccinul de la AstraZeneca este cel mai ieftin și, știm cu toții, lui Big Pharma îi cam plac zerourile.

La mijlocul lui decembrie a apărut o informație interesantă…

Scandalul AstraZeneca. Prețul dictează?

Un oficial belgian a făcut publice, din greșeală, prețurile negociate pentru vaccinurile anti-COVID, scrie publicația Politico.eu. Postarea a fost ștearsă la scurt timp. Însă nu destul de repede ca presa să salveze datele comunicate. Cel mai ieftin vaccin negociat de UE este cel de la Oxford-AstraZeneca, care costă sub 2 euro. Iar cel mai scump este Moderna – 18 dolari.

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE și cât va cheltui în total Belgia pe ele.

Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă jurnaliștii au avut timp să salveze un printscreen.

Lista cu prețurile vaccinurilor publicată de Eva De Bleeker arată cam așa:

Oxford – AstraZeneca: 1,78 euro

Johnson & Johnson: 8,50 dolari

Sanofi-GSK: 7,56 euro

CureVac: 10 euro

Pfizer – BioNTech: 12 euro

Moderna: 18 dolari

Citește și:

​Moderna face vaccinul numărul doi contra Covid-19

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE