29 martie 2024, 3:54

Scânteia care a modificat definitiv cursul istoric al României: „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”

În urmă cu aproximativ 30 de ani, în România începea revoluția care avea să scoată țara noastră de sub jugul comunist. Astăzi readucem la lumină o parte din evenimetele din decembrie 1989, pentru a menține proaspătă ideea libertății, câștigate atunci cu greu. 

Conform datelor oficiale, Revoluția anti-comunistă din 1989 a început pe data de 16 decembrie, la Timișoara, acolo unde mai multe trupe de revoluționari au ieșit în stradă pentru a striga pentru prima dată în istoria țării, lozinci împotriva regimului comunist și a familiei Ceaușescu. Cu toate acestea, date există și alte atestări care indică data de 15 decembrie ca fiind momentul de începtut al Revoluției. O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo Tokes plasează începutul revoluţiei pe 15 decembrie 1989, prima zi cînd s-au adunat persoane lîngă clădirea bisericii.

Sursă Foto: zoom.mediafax.ro

A început cu 100 de oameni

Astfel că în seara zilei de 15 decembrie 1989, la Timisoara, în fața casei pastorului reformat Laszlo Tokes s-a aprins prima scânteie a Revoluției care urma să cuprindă toată țara.

La început, s-au strâns doar 100 de oameni, urmând ca a doua zi, pe 16 decembrie, Piața Sfânta Maria să fie complet blocată. S-a strigat pentru prima dată „Libertate!”, atât de tare încât întreaga țară s-a trezit. Acest cuvânt s-a propagat în toată România ca o undă de șoc și a fost rostit cu tot mai multă putere de oamenii ieșiți în stradă. Au urmat apoi represalii, au murit primii eroi în fața Consiliului Județean și în Piața Operei, s-au făcut arestări masive. Însă, furia poporului a rămas de neclintit, iar îndemnurile „Jos Ceaușescu” și mai ales „Jos Comunismul!” au cuprins întreaga țară.

Prima victimă a represaliilor Revoluției „înarmată cu două pâini”

Rozalia Popescu, o femeie de 55 de ani, este considerată prima victimă a Revoluţiei din 1989. Ea nu a murit împuşcată, ci călcată de un TAB al Ministerului Apărării Naţionale. S-a întâmplat în Timişoara, cu câteva ore înainte să se dea ordinul de a trage. Femeia se afla într-un grup de manifestanţi care doreau să ajungă la Comitetul Judeţean al PCR. Martor la evenimentul de la intersecţia străzilor Pestalozzi cu Bulevardul Vasile Pârvan a fost şi revoluţionarul Corneliu Vaida.

Vroiam să mergem la <judeţeană>, peste podul mic de la Parcul Pionierilor, dar şi acolo au pus o grupă de soldaţi să blocheze accesul. Am încercat să trecem şi un căpitan a ordonat soldaţilor să puna baioneta la armă. Am strigat la ei…<Şi ce o să faceţi, o să ne împuşcaţi?> Atunci un soldat cu lacrimi în ochi şi-a desfăcut încărcătorul încet, să nu-l vadă ofiţerul, şi ne-a arătat că nu are gloanţe în el”, începe povestea Corneliu Vaida, potrivit Adevărul.

Sursă Foto: opiniatimisoarei.ro

 

Protestele au continuat în ziua următoare, 17 decembrie. Protestatarii au intrat în Comitetul Județean și au aruncat pe fereastră documentele partidului, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste. Au încercat din nou să incendieze clădirea, dar de această dată au fost opriți de unități militare.

Semnificația prezenței armatei pe străzi poate fi una singură: ordinele au venit de la cel mai înalt nivel, probabil chiar de la Ceaușescu. Armata a eșuat în încercarea sa de a restabili ordinea, reușind să transforme Timișoara într-un infern: focuri de armă, victime, lupte de stradă, mașini în flăcări, TAB-uri care transportau forțe de securitate înarmate și tancuri.

După ora 20:00, se trăgeau focuri de armă din Piața Libertății până la Operă, inclusiv în zona podului Decebal, Calea Lipovei și Calea Girocului. Tancuri, camioane și TAB-uri blocau accesul în oraș, în timp ce elicopterele patrulau zona. După miezul nopții protestele s-au domolit.

Tot astăzi a mai fost alcătuit și Manifestul „A căzut tirania” tipărit la Timișoara în 22 decembrie 1989, care  cuprindea toate revendicările Frontului Democratic Român de la Timișoara.

Sursă Foto: ionutcojocaru.ro

 

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol