Probabil nu ați scăpat, în copilărie, de dădăceala părintească și de vorbele alea clasice, cu ”ai carte, ai parte”. Nu spunem că ar fi departe de adevăr. Spunem doar că, de multe ori după Revoluție, când inițiativa privată a luat avânt și libertatea a adus și dezvoltarea businessurilor, ni s-a părut sau ni s-a sugerat că nu e chiar așa vorba aia, cu cartea și partea. Mulți dintre cei care acum ”aveau parte”, ”se realizaseră”, nu erau neapărat și cei care ”avuseseră carte”. Și de aici a venit și întrebarea: ce contează mai mult în zilele noastre, pentru a reuși în viață: școala clasică sau școala vieții?
Ce lucru cântărește mai mult azi, ca să ajungi de succes în România: școala, practica, energia, viziunea sau tupeul?
Iată întrebarea lansată duminică, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24 (difuzată săptămânal, de la 10:30) de Lucian Mîndruță celor doi invitați ai săi de la ediția curentă: Iulian Stanciu, președinte executiv al Emag, și profesorul Adrian Mitroi, de la Academia de Studii Economice din București.
Până la urmă, nu toți suntem Linda Evangelista (Google it, pentru cei născuți mai târziu), să ne permitem luxul să spunem că nu ne-am da jos din pat pentru nicio ofertă de muncă sub 10.000 de dolari. Noi, ceilalți muritori, trebuie să depunem niște eforturi pentru a ne asigura reușita.
Dar ce anume? Ce este mai bine, să mergi pe calea școlii clasice sau a școlii vieții?
Educație. Cheia care deschide uși
Răspunsurile invitaților lui Lucian Mîndruță s-ar putea să nu placă oricui. Pentru că ambii sunt de acord cu ideea că educația stă la baza oricărei reușite.
Câtă școală ar trebui să faci ca să ajungi ”departe” în România? Și aici ne referim la bogat și fericit, poate și celebru. Ai nevoie de o educație clasică, pentru a face lucrurile alea care contează pentru tine sau poți să te descurci și cu școala vieții, cu talentele native, cu tine însuți?
Lui Iulian Stanciu îi este clar: ”este important să ai ambele și să le combini într-un mod foarte interactiv. Școala face parte din educație. Școala nu înseamnă educație, iar educația nu înseamnă doar școală. Educația începe în familie, continuă cu școala, și trebuie să continue educația pe tot parcursul vieții, pentru că scara cunoașterii a crescut extrem de mult în ultimii 50 de ani”, opinează acesta.
Cum afli că nu îți mai plac proștii
Ei, dar oare se verifică în viața reală și chestia aia, cu cel mai bun din clasă, premiantul, este cel care ajunge departe în viață? Profesorul Mitroi spune că da. ”Ajung departe. Știți ce este magic în anii de școală? Că afli și ce nu îți place, pentru că ești într-o continuă căutare. De acolo încpe mixul ăsta optim și exercițiul ăsta magic. La școală afli și ce nu îți mai place, nu numai ce-ți place. Pentru că ești încă într-o perioadă de căutare. Știi clar că nu îți mai plac proștii, nu îți place să-ți pierzi timpul, nu-ți place să citești lucruri care sunt irelevante sau să te uiți la un televizor – noroc că ai telecomanda sau dispozitivul tău – la emisiuni irelevante. Este foarte important să discriminez fin la timpul meu alocat la ceea ce mă ajută la creșterea mea personală. Să știți că cei buni sunt căutați deja, au job, au ascendentul ăsta, că au job, iar când termină școala așteaptă să fie promovați”, este opinia profesorului Mitroi.
Ei, și cu acestea credea că este suficient să vă fi stârnit curiozitatea pentru emisiune și discuția dintre cei trei. O puteți urmări aici:
Comentariile sunt oprite pentru acest articol