29 mai 2022, 2:19

Scrisoare de la un soldat american din Germania, livrată cu 76 de ani întârziere

Soldatul american John Gonsalves era în Germania, după cel de-Al Doilea Război Mondial, când i-a scris mamei sale din Massachusetts, în 1945. Luna trecută, Serviciul Poștal din SUA a livrat în sfârșit scrisoarea, cu 76 de ani întârziere. Angelina „Jean” Gonsalves (89 de ani), a fost uimită să aibă plicul poștal în mână, după ce poștașul l-a lăsat la casa ei din Woburn (Massachusetts, lângă Boston).

Scrisoarea avea o ștampilă de 6 cenți, fusese trimisă de la o unitate de corespondență din Pittsburgh și era adresată mamei lui John Gonsalves, numită tot Angelina și decedată de mult. Soțul Angelinei „Jean” Gonsalves a murit în 2015, la vârsta de 92 de ani, așa că a-i vedea din nou scrisul de mână a fost ca și cum ar fi făcut o călătorie înapoi în timp.

Scrisoarea a fost scrisă pe hârtie albă pe format lung și este datată 6 decembrie 1945. John Gonsalves era sergent și avea 22 de ani când a scris-o în Bad Orb (Germania), lângă un lagăr nazist de prizonieri de război, care fusese eliberat de trupele americane.

În scrisoare, soldatul a scris:

„Dragă mamă,
Am primit o altă scrisoare de la tine astăzi și m-am bucurat să aud că totul este în regulă. În ceea ce mă privește, sunt în regulă și mă descurs bine. Dar, în ceea ce privește mâncarea, este destul de proastă de cele mai multe ori.”

Gonsalves a scris despre vremea urâtă din Germania și despre cum credea că se va putea întoarce în SUA la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, în 1946.

În interiorul plicului, Gonsalves a găsit și o scrisoare de la Stephen D. Stowell, care lucrează la centrul de procesare și distribuție al Serviciului Poștal din Pittsburgh, care spune că-i trimite această scrisoare și-i transmite condoleanțe.

Gonsalves a spus că și-a întâlnit soțul în 1949, la aproximativ cinci ani după ce acesta i-a trimis scrisoarea. Aproximativ o lună mai târziu, au mers la prima întâlnire, apoi s-au căsătorit câțiva ani mai târziu, pe 25 octombrie 1953. John a obținut o diplomă în inginerie și a plecat să lucreze pentru GTE Corporation, iar cuplul a crescut împreună cinci fii. Unul dintre ei, Brian Gonsalves, în vârstă de 54 de ani, a spus că el și frații săi au fost încântați să citească scrisoarea tatălui lor, cu câteva săptămâni înainte de sărbători.

Foto: Brian Gonsalves (via Washington Post)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol