14 ianuarie 2023, 10:41

Scurtmetrajul „Romi mândri”, premiera online, urmată de discuție

Scurtmetrajul „Proud Roma” are premiera online astăzi, de la ora 20:00. Produs ca parte a campaniei Proud Roma Free Europe, Institutul European pentru Artă și Cultură a Romilor – ERIAC are plăcerea de a lansa scurtmetrajul „Proud Roma” scris și regizat de cineastul premiat spaniol-roman Pablo Vega, cu Alina Șerban în rolul principal și dansatorul contemporan Tony Gabarry.

Din cauza înrăutățirii situației COVID din Germania, premiera fizică a filmului „Proud Roma” din Berlin la Babylon a fost anulată. Premiera internațională a scurtmetrajului va avea loc ONLINE pe 25 ianuarie 2022 la ora 20:00 și este urmată de o masă rotundă cu creatorii filmului.

PROGRAM

20:00
PREMIERA scurtmetrajului „PROUD ROMA” (10 MIN.)
20:10
Masă rotundă cu:
– Pablo Vega, regizor și scriitor premiat
– Gonzalo Montano, scriitor, muzicolog și cercetător
– Alina Șerban, actriță, dramaturgă și regizoare premiată
– Anna Mirga-Kruszelnicka, directoare adjunctă, ERIAC
Discuția este moderată de Jake Bowers, jurnalist, producător și realizator de film

Inspirat de filmul din 1940, „Marele dictator”, creat de și avându-l în rol principal pe Charlie Chaplin (care, fără ca mulți să știe, era de origine romă), scurtmetrajul „Romi mândri” reflectă bogăția și diversitatea națiunii de romi. Scurtmetrajul provoacă narațiunile istorice dominante și stereotipurile negative ale romilor, amintind în același timp numeroasele contribuții culturale și istorice pe care romii le-au adus Europei de-a lungul secolelor. „Romi mândri” este un manifest contemporan al romilor și un omagiu adus mândriei romilor și moștenirii culturale.


Citește și:
TEATRU. “Cel mai bun copil din lume” de Alina Șerban (one-woman show)


Lansat la începutul acestui an de ERIAC cu sprijinul Biroului pentru Inițiative pentru Romi pentru o Societate Deschisă (RIO) și condus în parteneriat cu o coaliție transnațională a organizațiilor naționale de bază ale romilor, precum și Fondul pentru Educația Romilor (REF) și Inițiativa de Dezvoltare a Antreprenoriatului Romilor ( REDI), campania Proud Roma Free Europe urmărește să inspire mândria față de identitatea romilor și să încurajeze participarea civică a romilor.

Foto: Mândră Europa Liberă de Romi (Facebook)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol