23 august 2023, 12:54

Se deschide primul muzeu imersiv din România. Vizitatorii vor fi ghidați de inteligența artificială

Cel mai mare centru de new media art din sud-estul Europei vă fi inaugurat vineri la București. Se numește „Museum of Immersive New Art” — pe scurt MINA — și este găzduit în fosta clădire a primei fabrici de calculatoare românești. Clădirea renovată de pe strada George Constantinescu 2-4, care găzduieşte muzeul, a fost înfiinţată în 1970 şi a reprezentat prima fabrică de calculatoare româneşti, ICE Felix.

MINA vă putea fi vizitat începând de vineri, 25 august, și vă găzdui spectacole imersive cu proiecții 360, instalații de artă și tehnologie, expoziții și evenimente dedicate noilor media și un spatiu special creat pentru copii, cu instalații interactive și educative – MINA Kids. În total, muzeul se întinde pe 2500mp.

Este vorba despre un spațiu interactiv, în care vor fi proiectate picturi ale unor artiști faimoși, inclusiv români.

Astfel de muzee digitale au mare succes în străinătate.

Ghidul care va întâmpina vizitatorii în muzeu este unul cu totul special. Ea este Mina și este un avatar care folosește inteligența artificială. Ea va răspunde în timp real la întrebări.

Muzeul se va deschide pe 25 august, iar un bilet va costa 50 de lei. Copiii sunt publicul țintă.

Andrei Nistor, cofondator: „Spațiul este gândit pentru 600 de persoane rulate de mai multe ori în timpul zilei, astfel am putea pe zone diferite și pe toate aceste proiecte să ajungem până la 5-6 mii de oameni pe zi. Tot ce veți vedea aici este făcut de către artiști români”.

Proiecțiile sunt realizate de artiștii de la Aural Eye.

În Londra și Paris sunt de asemenea muzee imersive, unde proiecțiile digitale prezintă picturi celebre. Iar cel din Tokyo este unul dintre cele mai vizitate din lume.

Biletele pot fi achizitionate aici, adresa MINA este pe strada George Constantinescu la numerele 2-4 (zona Pipera).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol