19 martie 2024, 7:15

Secret Service va avea o sarcină grea în mandatul Biden. America, așa cum n-o știai

Pentru prima dată în istoria americană modernă, posibilitatea unui transfer pașnic de putere este pusă la îndoială. În ultimele ore ale președinției Trump, forțele de securitate au transformat Washington D.C. într-o tabără fortificată.

Transformarea Capitoliului într-o zonă militarizată nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut Washingtonul din 11 septembrie 2001 încoace. La depunerea jurământului, Joe Biden va fi distanțat de poporul american, care în mod tradițional se înghesuia la National Mall pentru a asista la inaugurare, dar nu numai din cauza măsurilor pandemice.

Serviciul Secret se confruntă cu o provocare pe care nu a mai experimentat-o niciodată. The Atlantic a publicat o analiză cuprinzătoare despre viitoarea sarcină a serviciului de elită menit să-l apere pe președintele SUA și familia lui în orice moment.

Acum serviciul trebuie să se adapteze la o țară în care vor mai fi violențe, unde mulțimile vor dori să mai încalce perimetrele securizate, unde tehnologia dronelor este ieftină și, prin urmare, este ușor de accesat și unde membrii armatei sunt potențiale amenințări din interior. Partea bună acum este că viitorul președinte nu va mai incita la violență.

Un serviciu al statului, „împrumutat” de fiecare președinte

Serviciul Secret, care protejează dictatori străini veniți în vizită în SUA cu aceeași vigilență cu care îl păzește pe președinte, susține că poziția sa apolitică este o valoare fundamentală aplicată riguros.

Pentru a intra în Serviciu, este nevoie de interviuri intense cu mai mulți ofițeri și câteva teste poligraf. Evident, trecutul candidatului este verificat cu rigurozitate. De obicei, agenții sunt reexaminați o dată la cinci – șapte ani. Dar radicalizarea, chiar și în interiorul acestui serviciu, se poate întâmpla mult mai repede decât această perioadă și de aceea este necesar un proces de evaluare continuă.

Versiunea din filmele de la Hollywood a Serviciului Secret îi arată pe agenți verificând o listă cu persoanele despre care se știe că au amenințat un protejat (președintele, familia sa, foștii președinți etc.). În viața reală, pregătirea unui oraș pentru vizita unui protejat este mult mai dificilă. Agenții trebuie să se bazeze pe omologii locali, deoarece aceștia ar putea avea mult mai multe informații despre posibilele amenințări.

Foto: Chuck Patch, Wikimedia, CC BY-SA

Serviciul trebuie să asigure acum o balanță între situația în care președintele vrea să vadă și să atingă și una în care acesta este plasat într-o cutie invizibilă, în așa fel încât să fie protejat integral. Acest echilibru va înclina probabil în favoarea prudenței.

Încrederea dintre Biden și agenții care îl protejează ar trebui să fie ușor de obținut, deoarece Biden nu este deloc Trump. Noul agent special responsabil, David Cho, este foarte apreciat în Serviciul Secret; în 2019, acesta a primit medalia de aur pentru serviciu excepțional. Foștii agenți cred că actualul director, James Murray, se va retrage odată ce transferul puterii va fi finalizat. Candidatul principal care îl va înlocui este Leonza „Leon” Newsome III, care a fost șeful gărzii personale a lui Biden în timpul administrației Obama.

Centrele de comandă

În timpul unor evenimente de importanță națională, cum ar fi inaugurările și discursurile privind starea uniunii, Serviciul Secret înființează un centru de comandă multi-agenție (Multi-Agency Communications Center﹣MACC) în centrul Washingtonului. Într-o cameră în care puțini au acces, există ofițeri detașați de la CIA, FBI și NSA, care procesează fluxuri de informații în timp real. Pe o hartă imensă sunt proiectate locurile unde se află zeci de echipe tactice armate. Cel mai mic incident este motiv de alarmă și analiză rapidă.

Pe timp de pace, există numeroase centre de comandă în Washington – pentru Serviciul Secret, FBI, Poliția Capitolului și Departamentul de Poliție Metropolitană. Dar forțele federale de aplicare a legii sunt în mare măsură tăcute. Comandanții și ofițerii superiori din diferite agenții pot vorbi între ei, dar fluxul de informații  nu este constant. Un singur centru de comandă, care să funcționeze non-stop, cu misiunea de a preveni și de a răspunde la evenimentele din zonă, ar putea rezolva unele dintre problemele de comunicare care au împiedicat răspunsul rapid la asediul Capitolului.

MACC este temporar și, odată ce un eveniment s-a încheiat, devine din nou o sală de conferințe obișnuită. După ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie, forțele de ordine federale vor reveni la poziția tradițională: agențiile individuale vor examina informațiile pe care le primesc și apoi vor stabili dacă ar trebui distribuite și cui.

Casa Albă, fortăreața supremă

Complexul de la Casa Albă a fost fortificat considerabil după atacurile din 11 septembrie 2001. Un sistem integrat de apărare antiaerian urmărește amenințările aviatice, iar Divizia de Operațiuni Speciale a Serviciului Secret experimentează o varietate de lasere antidrone. Începând din 2019, mai multe baterii au fost instalate în jurul zonei, dintre care una este înarmată cu rachete Stinger.

Rachete Stinger pe acoperișul Casei Albe (foto: Alamy, The Sun)

În timpul președinției lui Obama, Administrația Serviciilor Generale a început să lucreze la un nou adăpost în apropiere de aripa de vest. A costat peste 350 de milioane de dolari, este proiectat să reziste unui asediu îndelungat și să găzduiască președintele, familia sa, alți protejați și numeroși înalți oficiali ai Casei Albe.

Echipele de contraatac au o varietate de arme, inclusiv un dispozitiv care poate trage săgeți electrificate asupra potențialilor atacatori. Dacă o mulțime ar încerca să escaladeze gardul de la Casa Albă, ar fi întâmpinată de numeroase unități tactice, câini ciobănești belgieni, lunetiști cu permisiunea de a ucide și, în scurt timp, de echipele SWAT din FBI și de poliție.

Vehiculele au fost blindate, iar camioanele pline cu electronice, care urmăresc limuzina prezidențială, vor fi în curând actualizate cu tehnologie care creează un gard virtual în jurul traseului.

După inaugurare, „cetatea” Washington se va deschide din nou, iar trupele Gărzii Naționale care au fost în oraș pentru a apăra Capitoliul se vor întoarce în statele lor de origine. Cu toate acestea, Serviciul Secret abia își începe partea cea mai grea a activității sale: paza celui mai puternic șef de stat din lume.

Foto: Baseball Watcher, Wikimedia, CC BY-SA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol