9 decembrie 2024, 12:53

Semne vitale! Cum îți dai seama că suferi deja de depresie

Depresia este o afecțiune din spectrul afectiv care poate influența negativ calitatea vieții, imaginea de sine și în cazuri severe, poate provoca suicid. Depresia poate să apară oricând, la oricine, și poate să fie tratată în urma consultului cu medicul specialist.

Observi că ești obosit sau nu te poți concentra la fel de bine ca altădată. Îți spui că traversezi o perioadă aglomerată din viață și că o să treacă. Observi că ai insomnii frecvente și nu ai poftă de mâncare, sau din contră, mănânci prea mult.

Îți spui că e de la stres și că dacă pleci într-o mini-vacanță, te vei simți mai bine. De fapt, poți să manifești semne de depresie fără să știi cum să le interpretezi. Dacă le ignori, poți ajunge într-un punct în care nu te mai recunoști și nu știi cum să faci față situației în care te afli.

Primele semne

Chiar dacă ai impresia că știi cum arată depresia și știi să observi semne de depresie, fii atent la tine sau la cunoscuții tăi la semnale pe care în mod normal le-ai ignora. Chiar dacă o stare de oboseală sau tristețe profundă par să se plieze pe situația trăită, fii atent la o serie de semne de depresie, precum: sentimentul de auto-devalorizare, lipsa interesului față de activități, lipsa poftei de viață, lipsa poftei de mâncare, libido scăzut, insomnie, stare constantă de indecizie, memorie slăbită.

Depresia este diferită de la o persoană la alta. Două persoane care au depresie pot să nu aibă nici un simptom în comun. Una dintre ele poate avea o stare similară cu tristețea, să aibă insomnii, să-i lipsească pofta de mâncare și să aibă probleme de concentrare.

Cealaltă persoană poate să nu simtă tristețe, dar să-și piardă interesul chiar și pentru activitățile preferate. Poate să aibă un somn normal, dar să fie obosită atât fizic, cât și psihic. Însă, în ambele cazuri poate fi vorba despre depresie.

Depresia se manifestă progresiv. Pot apărea mici schimbări de dispoziție de la zi la zi, insesizabile persoanei care le manifestă, mai ales dacă nu știe la ce să fie atentă. Dacă semnele depresiei sunt ignorate pentru multă vreme, este posibil să te trezești într-o zi și să nu te recunoști.

Atenție la semne

Semne de depresie pot apărea la intervale mai mari de timp. Chiar dacă se manifestă progresiv, simptomele noi pot apărea și la diferența de câteva luni. Poți să te simți lipsit de energie, iar peste câteva săptămâni, să ai în plus și o stare de iritare. E posibil să nu-ți dai seama că cele două stări sunt corelate și denotă aceeași tulburare afectivă.

Poți să fii depresiv și să nu fii conștient de acest lucru, în urma unei situații dificile din viață. În urma unei despărțiri, a pierderii locului de muncă sau a unui eșec, poți să simți nevoia de izolare, să ai insomnii sau un dezechilibru alimentar și să consideri că așa este normal. Depresia nu este condiționată de un eveniment concret, însă poate fi stimulat de unul.

O serie de semne de depresie par să nu reprezinte ceea ce știi tu despre această afecțiune. Chiar dacă te-ai informat asupra depresiei, este posibil să ai simptome pe care nu le validezi ca parte din definiția pe care o ai asupra ei. Poți să ai o stare de amorțeală sau să nu fii interesat de lucrurile din jurul tău, dar să nu te consideri depresiv.

Nu ignora modificările afective, chiar dacă ți se par normale. Cere ajutor dacă te simți copleșit și nu știi ce se întâmplă cu tine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol