5 martie 2024, 0:18

Și angajații de la Căile Ferate amenință cu greva!

Un protest a avut loc luni și la Ministerul Transporturilor, unde angajații de la Căile Ferate sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul întârzie să aprobe bugetele companiilor feroviare, iar salariile a zeci de mii de persoane nu pot fi majorate. Ei avertizează că, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, de la 1 iulie niciun tren nu va mai circula.

Guvernul trebuie să găsească cel puțin un miliard de lei pentru a asigura majorarea salariilor prevăzută prin Statutul Personalului Feroviar, o lege promulgată încă din 2020, dar amânată în ultimii doi ani.

Majorările salariale, care, potrivit legii, trebuie să se aplice de la 1 iulie, înseamnă practic o creștere a veniturilor cu 40-45%, pentru că include și restanțele din 2022, iar în caz de neaprobare, CFR-iștii amenință cu greva generală, adică opresc trenurile din iulie, spune Maxim Rodrigo, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari.

”Va fi cea mai puternică oprire a lucrului din toate timpurile. În mod sigur, dacă Guvernul României nu înțelege că trebuie să avem buget aprobat, să avem bani de reparații, să putem asigura confortul necesar călătorilor, călătorii nu vor avea trenuri în sezonul estival”, a spus Maxim Rodrigo, pentru Radio România Actualități.

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că salariile de la Calea Ferată trebuie să crească potrivit legii, dar caută soluții pentru a găsi bani la buget, o variantă fiind suplimentarea prin rectificarea bugetară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol