26 aprilie 2024, 19:56

Simona Amânar, povestea din spatele succesului

La mulți ani, Simona Amânar!  Fosta gimnastă română de talie mondială, multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, actualmente arbitră de gimnastică împlinește frumoasa vârstă de 39 de ani.

A obținut 7 medalii olimpice și 10 medalii la campionatele mondiale de gimnastică și a câștigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive.

Simona Amânar a început să meragă la antrenamente de la 6 ani și recunoaște că nu ea a ales acest sport: „Eram foarte mică, aveam 6 ani, şi părinţii mei au ales acest sport. La început, pentru mine a fost un joc, pentru că mă aruncam în groapa cu bureţi. Dar, cu timpul, această joacă s-a transformat într-una mai serioasă. Mi-a plăcut foarte mult de la început şi nu mi-a părut rău că părinţii au ales pentru mine acest sport. Dacă nu aş fi făcut gimnastică, mi-ar fi plăcut să fac patinaj artistic”, a declarat pentru Adevărul.

La Olimpiada din 1996, desfășurată la Atlanta, Simona Amânar a obținut aur în proba de sărituri, argint la sol și bronz la individual compus și în finala pe echipe. În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney, sportiva a reușit să obțină aur la individual compus și la finala pe echipe și bronz la proba de sol. Simona Amânar a devenit astfel campioană olimpică absolută, la fel ca Nadia Comăneci în 1976, la Montreal.

Gimnasta a fost introdusă în Galeria Celebrităților din Gimnastica Internațională, iar astăzi este practicat un exercițiu care îi poartă numele. Este vorba despre o săritură cu 900 de grade, extrem de dificilă, în special la aterizare. Saltul face parte din familia Yurchenko și conține saritura prin ronda flic cu întoarcere 900°, fiind până în prezent una dintre cele mai grele mișcări practicate de femei, cu un scor de 6,3 în dificultate: „Având în vedere ceea ce s-a petrecut la Sydney, cu acel podium, şi faptul că nu s-a mai întâmplat să câştigam şi la echipe, şi podiumul de la individual-compus, cred că a fost vârful carierei. Mai ales mi-am dorit să termin acest concurs cu fruntea sus”, a povestit Simona, recunoscând însă că tensiunea nu a lipsit: „Poate şi pentru faptul că ştiam că este ultima mare competiţie la care participam şi nu îmi doream să ies pe uşa din spate din sportul care mi-a dat atâta satisfacţie. Atunci când ştii că ai şanse să fii cel mai bun, lupta se dă cu tine însuţi, totul este doar să-ţi faci exerciţiul aşa cum te-ai antrenat. Mai ales că pentru mine era a doua Olimpiadă, aveam de apărat un anumit nivel impus de mine la Atlanta”, a spus sportiva.

Simone Biles a câștigat aurul olimpic pe echipe incluzând și o saritură Amânar în programul ei.

Imagini pentru simona amanar

Dupa ce s-a mutat la Timisoara,  campioana a devenit asistenta universitara la Facultatea de Sport a Universitatii de Vest si apoi a devenit vicepresedinte al Federatiei Romane de Gimnastica.

Din 1997 este cetățean de onoare al Constanței. A fost numită cetățean de onoare al Bucureștiului și al Timișoarei.

Acum, când priveşte în urmă şi îşi face bilanţul, nu are regrete: „Am participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, medaliată la fiecare dintre ele, am zeci de trofee la Campionatele Mondiale, Europene, turnee de Cupa Mondială, Campionate Naţionale. Perioada petrecută de mine în gimnastică a reprezentat rezultatul seriozităţii mele, a disciplinei de care am dat mereu dovadă, a respectării cu stricteţe a vieţii de sportiv de înaltă performanţă. Nu cred că există medalie care să-mi lipsească din palmares, ca gimnastă pot să spun că mi-am îndeplinit obiectivul cât pentru o generaţie întreagă”.

 

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol