24 aprilie 2024, 19:43

Sir Sean Connery a murit

Sir Sean Connery a murit. Actorul s-a stins în somn, la vârsta de 90 de ani, la reședința sa din Bahamas. În ultima perioadă, starea lui de sănătate se degradase.

Cariera a durat zeci de ani, iar numeroasele sale premii au inclus un Oscar, două premii Bafta şi trei Globuri de Aur.

Glorie a anilor 60 și ’70,  actorul s-a făcut cunoscut pentru portretizarea lui James Bond.

Rolul lui James Bond l-a făcut pe Connery binecunoscut publicului de pretutindeni. Actorul a jucat pentru prima oară rolul agentului 007 în pelicula Dr. No (1962), ca apoi să interpreteze același rol în câteva continuări:

From Russia with Love (1963)

Goldfinger (1964)

Thunderball (1965)

You Only Live Twice (1967)

Diamonds Are Forever (1971)

Connery a fost descoperit de Harry Saltzman după ce mulți posibili candidați pentru Bond au fost eliminați, printre care celebrii Roger Moore, David Niven, Cary Grant, și mulți alții.

Ian Fleming, creatorul lui James Bond, îi aduce un omagiu lui Connery în nuvela sa din 1963, On Her Majesty’s Secret Service, spunând că numele de familie al agentului 007 este scoțian la origine.

Ironic, Fleming a relatat că la casting nu l-a plăcut pe masivul scoțian, afirmând că acesta era prea „brut”, dar, cu anumite îndrumări din partea regizorului Terence Young, Connery a câștigat în fața lui Fleming. Young este cel care a ajutat la netezirea „asperităților” lui Connery, și, în același timp, cel care i-a folosit statura impozantă, dar plină de grația unei feline, în timpul secvențelor pline de acțiune.

Favoritul lui Connery din seria Bond a fost From Russia with love, unul dintre filmele pe care critica le-a lăudat cel mai mult din întreaga serie.

Sir Sean Connery a murit. Cariera după James Bond

Succesu a continuat și după seria james Bond. De fapt, actorula avut  mult mai mult succes decât alți actori care au jucat acest rol.

Au rumat „Bărbatul care va fi rege” „Crimă în Orient Express” și „Un pod îndepărtat”. Apoi  „Numele trandafirului” și „The Untouchables” din 1987, cel care  i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Mai târziu a primit „Globul de cristal” pentru contribuția artistică remarcabilă adusă lumii cinematografiei. În ultimii ani, filmografia lui Connery a inclus partea ce i se cuvenea de box-office dar și dezamăgiri precum „Răzbunătorii” din 1998 și „Liga gentlemenilor extraordinari” (2003), însă a primit reacții pozitive pentru filme precum „În căutarea lui Forrester”.

Filmele pe care le așteptai la cinema, dar n-au mai venit


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol