6 mai 2024, 8:24

Sociologul Gelu Duminică explică de ce intenția de vaccinare s-a prăbușit în România (încă o dată)

Poate numărul mare de victime, poate amenințarea de a nu mai intra în mall-uri sau alte locuri preferate i-au determinat pe unii români să se vaccineze. Apoi, de vreo două săptămâni încoace observăm că trendul este din nou descrescător.

Sociologul Gelu Duminică explică de ce s-a întîmplat acest lucru exact în momentul în care se părea că vaccinarea este (din nou) pe drumul cel bun.

Apariția le unele posturi tv a unor personaje să spunem dubioase, chiar medici, dar și respingerea în Senat  a certificatului verde sunt principalele motive, crede sociologul.

Sociologul Gelu Duminică spune că respingerea în Senat a certificatului verde, care a atras după sine scăderea ratei vaccinării, dovedește că „frica de moarte nu este cauzată de boală, ci de vaccin. Oamenii cred că injecția are efecte negative mai mari. La acest fenomen au contribuit anumiți medici promovați de televiziuni, care au combătut vaccinul, deși au alte specializări”, scrie Fanatik.

Potențial de imunizare, 60%

Dl. Duminică spune  că, potrivit studiilor sociologice, inițial, 60% din populație dorea să se vaccineze. Și totuși, cu toată „nebunia” din timpul primului val, s-au imunizat doar 30% dintre amatorii anunțați, deoarece restul de 30% mai degrabă au ascultat mesajele care le-a afectat încrederea, în loc să le-o stimuleze.

„Monica Pop și Adina Alberts contestau vaccinarea, la TV. Așa s-au decis să aștepte inclusiv cetățenii care nu cred că cifra 666 se află în ser!”

„Aici apar varii motive, începând cu medicii care contestă vaccinarea. Spre exemplu, Monica Pop, care acum și-a schimbat părerea, și Adina Alberts apăreau la toate televiziunile și comentau negativ ce se întâmplă, în condițiile în care purtau „aura” de medic. Faptul că nu s-a întâmplat nimic și nici Colegiul Medicilor nu a reacționat le-a sporit credibilitatea. Incapacitatea mecanismelor de ajustare n-a făcut decât să le întărească multora credința că tot ce spun aceste persoane este adevărat”.

Totuși, profesorul Duminică susține că, indiferent de situație, „nu trebuie să ne antagonizăm și să afirmăm că antivacciniștii sunt inculți, ci pur și simplu, avem nevoie de un alt tip de mesaj și de comportament din partea autorităților, pentru ca încrederea în fenomenul imunizării să crească”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol