20 aprilie 2024, 14:03

Sonda Cassini, imagini unice cu planeta Saturn după o misiune de 13 ani

Sonda americană Cassini, este aproape de sfârșitul călătoriei sale, cu intrarea în atmosfera lui Saturn, programată vineri, unde se va vaporiza, finalizând o misiune științifică excepțională care a bulversat planetologia, potrivit The Telegraph.

Nava de 2,5 tone, lansată acum 20 de ani și care a început să exploreze marea planetă gazoasă și 19 dintre lunile sale în 2004, ar urma să piardă contactul cu Terra la două minute după începerea imersiunii sale, la o viteză de 113.000 km/h. Zece dintre instrumentele sale vor funcționa până în ultimul moment, inclusiv spectrometrul pentru analizarea atmosferei.

Polul nordic al uneia dintre lunile planetei Saturn, Enceladus
sursa: telegraph.co.uk

Sonda va transmite date în timpul coborârii sale, ceea ce este fără precedent pentru Saturn, potrivit oamenilor de știință de la NASA. Aceste informații ar trebui să ajute la înțelegerea formării și evoluției planetei gazoase.

Alte instrumente au realizat joi observații ale aurorelor boreale și ale vârtejurilor de vânt de la polii lui Saturn

Inelele planetei Saturn
sursa: telegraph.co.uk

„Descoperirile făcute se numără printre cele mai uimitoare în știința planetară”, a precizat Linda Spilker, principalul cercetător al misiunii.

Cu aproape 300 de orbite în jurul lui Saturn, sonda a descoperit mari cantități de metan lichid pe Titan, cel mai mare satelit natural al planetei Saturn, și un vast ocean de apă sărată sub suprafața de gheață a lui Enceladus, un mic satelit saturnian.

De asemenea, datele colectate de spectrometrul lui Cassini în timpul traversării unui nor de abur la polul sud al lui Enceladus au evidențiat prezența hidrogenului. Acest hidrogen este semnătura unei activități hidrotermale favorabile vieții, au concluzionat oamenii de știință când au anunțat această descoperire importantă în luna aprilie.

„Această lume oceanică a lui Enceladus ne-a schimbat într-adevăr abordarea în căutarea vieții în altă parte a sistemului nostru solar și dincolo de el”, a subliniat Linda Spilker.

Pământul văzut din interiorul inelelor planetei Saturn
sursa: independent.co.uk

 

[sursă imagine cover: telegraph.co.uk]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol