1 mai 2024, 1:05

Spaniolii se pregătesc de proteste pentru reducerea turismului în țara lor. Barcelona a șters o linie de autobuz din Google Maps

Manifestațiiile ostile împotriva turismului masiv se înmulțesc în Spania, a doua mare destinație turistică mondială.

Autoritățile sunt obligate acum să concilize între locuitori și un sector economic crucial pentru Spania.

„Insulele Canare nu mai pot”, este sloganul sub care a fost lansat un apel la protest pentru sâmbătă. Protestul își dorește să stopeze construirea a două complexuri hoteliere în Tenerife, principala insulă din arhipeleag și o luare în calcul mai bună a locuitorilor și mediului în contextul exploziei incontrolabile a turismului.

Grevă împotriva turismului din Spania

Organizația „Canarias se agota” (Insulele Canare se epuizează – n.red.) susține că insulele trebuie apărate, iar membrii acesteia au intrat săptămâna trecută în grevă pentru a pune presiune pe autorități, potrivit Agerpres.

Doar anul trecut insulele Canare au avut 16 milioane de vizitatori, de șapte ori mai mulți decât cei 2,2 milioane de locuitori.

Această nemulţumire nu este un fenomen izolat, din ce în ce mai multe mişcări anti-turistice, în special pe reţelele sociale, apărând în ultimele săptămâni în Spania.

Și la Malaga, una dintre destinațiile preferate ale turiștilor, au apărut slogate care le cer acestora să se „întoarcă la ei acasă”.

Cele mai multe probleme ale locuitorilor au legătură cu presiunea imobiliară, creșterea numărului de locuințe destinate turismului și neplăcerile sonore și de mediu.

Nemulțumiri pentru localnici, probleme pentru autorități

În Catalonia, care se confruntă de trei ani cu o secetă istorică, presiunea exercitată de hotelurile din Costa Brava asupra rezervelor de apă creează de asemenea nemulţumiri, în condiţiile în care autorităţile au plasat aproape toată regiunea în stare de urgenţă, de la începutul lunii februarie.

„Există destinaţii turistice care sunt la limita capacităţilor. Este o problemă care apare punctual, în vârf de sezon şi în anumite părţi ale ţării, dar care ia amploare”, a recunoscut recent José Luis Zoreda, vicepreşedintele organizaţiei patronale Exceltur.

Dar pentru autorități, decizia de stopare a turismului masiv nu va fi o alegere ușoară, în contextul în care în Spania acesta reprezintă 12,8% din PIB și asigură 12,6% din locurile de muncă.

Barcelona a șters o linie de autobuz din Google Maps, pentru a o ascunde de turiști

Consiliul local al Barcelonei a convins dezvoltatorii unora dintre cele mai populare soluții digitale de cartografiere să ascundă traseul unui autobuz din cauza turiștilor.

Traseul autobuzului 116 din Barcelona, folosit frecvent de turiști pentru a ajunge la Park Güell, a dispărut din aplicații precum Google Maps și Apple Maps. Asta după ce, la presiunea locuitorilor din zonă, autoritățile locale au cerut acest lucru producătorilor de aplicațiilor.

Consiliul local a refuzat să confirme sau să infirme că a forțat Google și Apple să scundă traseul autobuzului, dar un purtător de cuvânt al Google a spus că acest gen de modificare nu se face decât la cererea autorităților locale. Catalanii care circulă cu autobuzul 116 pentru a ajunge acasă s-au plâns că acesta este mai tot timpul aglomerat din cauza turiștilor care-l folosesc pentru a ajunge la Park Güell. Park Güell este a doua cea mai populară atracție a oralului, după bazilica Sagrada Familia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol