14 iunie 2024, 1:57

Speranța de viață va crește cu patru sau cu cinci ani în deceniile următoare

Conform ultimelor rezultate ale Studiului global privind povara bolilor realizat în 2021 , publicat în revista The Lancet, până în anul 2050 speranța de viață va crește cu 4,9 ani în cazul bărbaților și cu 4,2 ani în cazul femeilor.Creșterea va fi mai pronunțată în țările unde speranța de viață este în prezent mai scăzută.

Această tendință este determinată mai ales de măsurile luate în domeniul sănătății publice, care au îmbunătățit ratele de supraviețuire în cazul bolilor cardiovasculare, al COVID-19, precum și al multor boli infecțioase, maternale, neonatale și nutriționale, precum și de succesele înregistrate în prevenție.

Generațiile viitoare vor fi afectate de o schimbare în ceea ce privește povara bolii către bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, boala pulmonară cronică și diabetul, precum și de expunerea la factorii de risc asociați, precum obezitatea, hipertensiunea, alimentația necorespunzătoare și fumatul.

Se estimează că speranța de viață la nivel mondial va crește de la 73,6 ani în 2022 la 78,1 ani în 2050 (o creștere cu 4,5 ani). Speranța de viață sănătoasă, adică numărul mediu de ani în care o persoană poate trăi în condiții bune de sănătate, va crește de la 64,8 ani în 2022 la 67,4 ani în 2050 (o creștere de 2,6 ani).

Sursa: Qubit, Ungaria


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol