20 septembrie 2021, 23:46

SPERANȚĂ. Veninul de albină are potențialul de a distruge celulele cancerului de sân, potrivit unui studiu

Veninul obţinut de la albinele europene s-a dovedit ”remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer mamar, conform concluziilor unei echipe de cercetători din Australia, informează abc.net.au.

Distrugere rapidă a celulelor

Echipa a descoperit că veninul – şi mai ales componenta sa principală, melitina – a indus rapid distrugerea celulelor care constituie ”cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”.

În plus, veninul a avut acest efect la concentraţii care nu au dăunat celulelor normale.

În combinație cu chimioterapia

Studiul, publicat în jurnalul Nature Precision Oncology, a analizat de asemenea dacă melitina poate fi utilizată în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea tipurilor de cancer mamar extrem de agresive.

Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului, a precizat că echipa sa a descoperit că melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar, ceea ce ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe medicamentoase în interiorul celulelor sporindu-se astfel moartea lor.

Această tehnică de combinare ”a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci”, a explicat Duffy.

În cadrul studiului, realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia, a fost utilizat venin de la 312 albine şi bondari cu scopul de a analiza proprietăţile anticancerigene ale acestuia.

Nu există tratamente clinice eficiente

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar, a menţionat institutul. În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru cancerul de sân triplu negativ.

”Veninul s-a dovedit extrem de puternic”, a declarat Ciara Duffy, într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul institutului. ”Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute”, a adăugat ea.

Cel mai frecvent tip de cancer la femei

Peter Klinken, cercetător-şef la Universitatea Western Australia, a declarat că această observaţie conform căreia melitina poate suprima dezvoltarea celulelor este ”incredibil de interesantă”.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial.

Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei, ca şi stabilirea toxicităţii şi a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.