26 aprilie 2024, 19:57

Sprayul nazal anti-Covid de la Astra Zeneca nu a fost omologat

S-a pornit de la premisa că noul spray nazal de la Astra Zeneca va ameliora simptomele provocate de coronavirus și va genera imunitatea mucoasei nazale.

Sprayul ar fi trebuit să aibă același efect ca vaccinul, însă nu a trecut de faza testării. Specialistii sunt intrigați ca sprayul nu a avut deloc efectul scontat.

Concluzia specialiștilor: substanța bazată pe adenoviruși nu provoacă suficientă imunitate în forma unui spray nazal. Astra Zeneca a anunțat că renunță la produs în această formă.

Acesta este rezultatul primelor studii clinice realizate de o echipă de la Universitatea Oxford, sub conducerea profesorului Alexander Douglas, pe un eșantion de 130 de persoane din Wuhan, China.

Rezultatele au fost publicate în revista de specialitate eBioMedicine. Prima doză de spray a avut zero rezultate, în timp ce a doua doză a produs un număr redus de anticorpi și doar la unele persoane.

“O astfel de metodă de vaccinare produce o imunitate scăzută și inconsistentă, astfel că nu se justifică continuarea ei”, notează Spektrum.

Vaccinul tradițional producea foarte puțini anticorpi în mucoasa nazală, astfel că cercetătorii sperau că noul spray nazal va reduce inclusiv riscul de îmbolnăvire.

Împotriva gripei există deja un astfel de spray, însă nu are niciun efect asupra contractării coronavirusului.

Competitorii chinezi de la Cansino au obținut o imunitate mai mare cu sprayul lor nazal, însă nu au oferit niciun fel de date privind nivelul de imunitate în mucoasa nazală. Acesta nu este încă omologat în UE.

Producătorii indieni de la Bharat Biotech au obținut în septembrie aprobarea noului lor produs anti-Covid BBV154, care poate fi folosit ca picături nazale. Ambele produse au avut rezultate mai bune decât sprayul de la AstraZeneca.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol