28 octombrie 2023, 5:35

Spune-mi cu ce te învelești, ca să-ți spun cum te odihnești. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Un nou studiu de la Universitatea Uppsala arată că utilizarea unei pături grele la culcare crește melatonina la adulții tineri. O astfel de pătură este comercializată sub denumirea de ”pătură moderată”, și are ceva știință în interior, căci este bine de aflat ce greutate e potrivită, raportat la masa noastră corporală.

Pătura ponderată este o plapumă reinventată, adusă în epoca contempoarnă folosind materiale și tehnologii noi. Pătura ponderată nu este o cuvertură, nu trebuie cumparată pentru a fi pusă pe pat, ci pentru a o pune pe umeri, pentru a te lăsa invăluit de ea ca o imbrățișare. Aceasta pătura este o invenție realizată din nevoia actuală de a înlătura cât mai mult stresul.

În forma cea mai simplă, o pătură ponderată este o pătură formată din două bucăți de țesătură cusute împreună cu o umplutură grea în interior. Umplutura este cusută în caroiaje, tip matlasat, pentru a da o distribuție uniformă greutății. Acestea cântăresc între 7% și12% din greutatea corpului pentru a stimula și relaxa organismul, conferind o senzație de îmbrățișare.

Cercetările anterioare au arătat că păturile ponderate pot ușura insomnia la oameni, notează Universitatea din Uppsala, în pagina sa de Internet.

Cu toate acestea, mecanismele care stau la bază nu sunt pe deplin înțelese. Prin urmare, cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia au experimentat cu 26 de tineri bărbați și femei pentru a examina dacă utilizarea unei asemenea pături când se pun la somn crește producția de hormoni care stimulează somnul și anti-stres, cum ar fi melatonina și oxitocina.

În plus, ei au investigat dacă utilizarea unei pături grele (12% din greutatea corporală a participanților) înainte de culcare a redus activitatea sistemelor de stres din organism.

În acest scop, saliva a fost colectată în mod repetat de la participanți în timp ce aceștia erau acoperiți fie cu o pătură grea, fie cu una ușoară, pentru a măsura melatonina, oxitocina, cortizolul și activitatea sistemului nervos simpatic (responsabil de „luptă sau fugi”).

Studiul nostru poate oferi un mecanism care explică de ce păturile ponderate pot exercita unele beneficii terapeutice, cum ar fi îmbunătățirea somnului. Cu toate acestea, descoperirile noastre se bazează pe un eșantion mic și au investigat doar efectele acute ale unei pături grele. Astfel, sunt necesare studii mai mari, inclusiv o investigație pentru a stabili dacă efectele observate ale acestui tip de învelitoare asupra melatoninei sunt susținute pe perioade mai lungi”, afirmă Elisa Meth, prim autor și doctorand la Departamentul de Bioștiințe Farmaceutice al Universității din Uppsala.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol