Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un plan ambițios de măsuri pentru perioada următoare prin care se dorește atenuarea presiunilor financiare pe sistem, precum și îmbunătățirea actului medical și păstrarea personalului de calitate în țară. De anul viitor, pacienţii cu urgenţe medicale ar putea fi consultaţi în centre speciale în incinta spitalelor sau în apropierea acestora. Serviciile ar urma să fie asigurate de medici de familie. În acest fel, unităţile de primiri urgenţe nu ar mai fi surpaaglomerate şi s-ar putea ocupa de cazurile cu adevărat grave, susţine ministrul Alexandru Rafila.
Din anul 2025, contribuţia de asigurări de sănătate va fi plătită pentru toate veniturile din salarii, pensii şi activităţi independente, şi-a asumat Ministerul Sănătăţii în Strategia naţională de sănătate, document “strategic” care indică schimbările aduse sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru a-l face sustenabil. Din 2026 pacientul îşi va putea alege, contra cost, medicul care îl va trata într-un spital public, iar Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate se vor reorganiza în Case regionale, plan avansat în urmă cu 10 ani, în proiectul noii legi a Sănătăţii care nu s-a mai concretizat.
Sute de copii aşteaptă în fiecare zi la unităţile de primire urgenţe pentru a fi consultaţi de medici. Speriaţi de valul de viroze, părinţii vin direct la spital şi aşteaptă ore în şir pentru consultaţii.
De anul viitor, unităţile de primiri urgenţe ar putea fi mai puţin aglomerate.
Ministerul Sănătăţii propune în viitoarea strategie naţionala de sănătate înfiinţarea unor centre de urgenţă în curtea spitalelor sau în apropierea acestora, unde să consulte medicii de familie.
Aproape 8 din 10 pacienţi care vin la camerele de gardă nu au nevoie de internare, iar noile centre ar permite spitalelor să se ocupe de cazurile cu adevărat urgente, susţine ministrul Sănătăţii.
Medicii de familie susţin ideea, dar spun că nu ar avea timp pentru consultaţii suplimentare.
Noile centre ar urma să fie deschise anul viitor, însă numai în anumite oraşe din ţară. Daca proiectul pilot, care se va desfăşura pe durata a doi ani, va avea succes, reţeaua va fi extinsă.
Un alt proiect pilot va permite pacientului să îşi aleagă doctorul din spital care îl va consulta, în baza unei programări şi a unei coplăţi.
Medicii vor putea oferi aceste servicii contra cost în spital, după programul zilnic.
Chiar daca ar urma să fie implementată abia peste trei ani şi doar în câteva spitale, propunerea este deja criticată.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat că este vorba despre un program pilot care ar urma să se aplice între 2026 și 2028 în câteva spitale de stat pentru a vedea dacă funcționează varianta ca medicii solicitați în mod expres de pacienți să poată fi plătiți la stat și nu la privat, dar tot de către pacient.
Alexandru Rafila: ”Nu este vorba de nicio taxă suplimentară, este o minciună, nu e vorba de nicio taxare dublă a pacienților din România. Această strategie este supusă dezbaterii publice și, dacă Guvernul României nu consideră oportun acest pilot între 2026 și 2028, poate să dispară din acest plan de acțiune. Să vedem dacă, într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze, în regim privat, o anumită activitate medicală. Și pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic. Dar asta nu înseamnă că este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. E vorba de o opțiune”.
Strategia naţională de sănătate propune şi creşterea rolului pe care îl are medicul de familie, acesta urmând să primească noi competenţe, posibilitatea de a prescrie mai multe investigaţii şi tratamente. Strategia naţională de sănătate este în dezbatere publică până pe 10 decembrie.
DOCUMENTUL POATE FI CONSULTAT AICI
Comentariile sunt oprite pentru acest articol