19 aprilie 2024, 14:30

Stres. Bombardament informațional. Probleme. Ai încercat yoga? Poate e mai ușor decât crezi

Stăm pe canapea ca bursucii. Adormim cu telecomanda în mână. Suntem stresați, dar nu vrem să pierdem nici un minut din ce vedem la tv. Nici o știre cu titlu bombastic de pe net nu trebuie să ne scape. Credem că informația ne face bine, că al nostru căpușor reușește să țină pasul (cândva, poate putea asta) deși undeva, pe tonul bobiței din karaoke neuronii noștri cântă în cor “I’m going slightly mad”.

Telemuncă, televizor, televiață.

Românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și au un sentiment sporit de singurătate, toate fiind efecte directe ale pandemiei SARS-Cov-2, arată primul studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației.

Specialiștii care au realizat studiul trag un semnal de alarmă în contextul în care rezultatele preliminare ale studiului arată că pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătății mintale a populației din România: 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenți au raportat o înrăutățire a nervozității.

Studiul arată că pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresantă pentru unii oameni. Frica și anxietatea pot fi copleșitoare atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Datele preliminare arată că unele condiții medicale preexistente s-au intensificat la mulți pacienți, în timp ce la alții s-au declanșat stări de anxietate, depresie și neputință în fața acestei noi provocări.

Rezultatul STUDIULUI îl regăsiți aici

Ce-i de făcut? De unde poate să vină un balon de oxigen? Cum ne putem relaxa. Deja viața e destul de complicată – nu cumva orele de la psiholog ar complica-o și mai tare?

În căutarea unei soluții am găsit-o pe Anca. Instructor de yoga. Și i-am pus câteva întrebări. Așa ca din partea unui neinițiat, a omului de pe zebră, un picuț curios și fără un bagaj esoteric pronunțat.

Toți oamenii pot face yoga? Ce presupune asta? Trebuie să ai „chemare”? Și alte câteva zeci de întrebări. Sperăm că mai jos veți găsi câteva răspunsuri lămuritoare…

Cine este Anca?

Anca Amariei, facilitator wellbeing, profesor de yoga, specialist în terapia prin yoga

Anca Amariei este profesor de yoga certificat de către Yoga Alliance, prima trainee din România în terapia prin yoga de la Institutul de Terapie prin Yoga din Amsterdam (primul program de acest gen din Europa) și ambasador al stării de bine. Practică yoga de peste 7 ani și facilitează online & offline clase de grup și private, ateliere pentru dezvoltare personală și retreat-uri de wellbeing. În mediul corporate, a dezvoltat activități de wellbeing pentru companii precum Cetelem, Deutsche Bank, Emag, Fashion Days, H&M, Lidl, Mega Image, Renault, Novartis etc. Anca are peste 13 ani de experiență în comunicarea de brand și corporativă, iar în prezent este și PR Manager pentru Discovery în Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

O idee preconcepută când se vorbește despre yoga (la noi în țară)?

Că yoga este doar pentru oamenii flexibili, că este o practică ezoterică accesibilă doar celor inițiați, că e pentru ciudați…sau că e ceva similar cu o sectă. Toate mituri pe care le pot combate pe loc, prin prisma experienței proprii și a ceea ce ofer eu oamenilor cu care lucrez.

Sigur, yoga are valențe multiple și fiecare este liber să aleagă ce i se potrivește, cu condiția să se informeze în prealabil, ca să evitam împrăștierea prejudecăților nefondate care afectează o întreagă comunitate de instructori bine intenționați, dar și o mulțime de oameni care sunt privați de beneficiile practicilor 100% curate.

Mulți identifică yoga cu o oarecare capabilitate a corpului către efort fizic. Ca să începi așa ceva, la nivel de începător, trebuie să ai valențe fizice? Eu, de exemplu nu am văzut practicanți de yoga grași.

Yoga nu are legătură cu valențele fizice, pentru că, de exemplu, poate să se rezume doar la exerciții de respirație adaptate condiției și nevoilor beneficiarului. Cred că s-a creat această prejudecată din cauza noianului de imagini pe care le tot vedem pe rețele de socializare, în care practicanții execută posturi complexe care dau bine în poze, folosesc vestimentație sofisticată și creează astfel impresia că yoga nu este pentru oricine.

Ce fel de oameni caută ajutorul?

În realitate, de când am început să ofer yoga în scop terapeutic, am început să lucrez cu oamenii care au probleme cu alimentația, afecțiuni cardio-vasculare, digestive, neurologice etc. De exemplu, am început să ofer yoga în comunitatea Special Olympics, ca parte din eforturile lor de a sprijii persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă. Un alt proiect pe care îl am în pregătire este terapia prin yoga în comunități de femei care au trecut prin experiența cancerului la sân sau care se pregătesc de tratament și au nevoie de susținere pe mai multe planuri: fizic, psihologic, social.

Ai încercat yoga? Este yoga accesibilă?

Cred că toate astea ne arată că merită să privim yoga ca pe o disciplină accesibilă oricui, cu condiția să fim dispuși ca terapeuți să oferim o practică adaptată nevoilor individului. Peste granițe, terapia prin yoga a fost inclusă ca program complementar sau alternativ în spitale, centre de îngrijire sau penitenciare. În România, fenomenul e abia la început, dar am auzit de exemplu că la Craiova a fost inițiat anul acesta un proiect unic, care aduce terapia prin yoga pentru bolnavii de cancer, la Centrul Medical “Sf. Nectarie”. Cam aceasta este mișcarea pe care vreau să o susțin și în România, fiind prima studentă a Institutului de Terapie prin Yoga din Amsterdam.

Ai avut, probabil, clienți și înainte și după lockdown. Poți să faci o comparație? Suntem acum mai vulnerabili?

Da, așa este. Înainte de lockdown, practica era offline, în studiouri, spații de birouri, spații de co-working, preponderent clase de grup și câteva în regim individual. În timpul pandemiei, am mutat aproape totul online, am continuat sesiunile de grup, dar s-au înmulțit sesiunile 1:1.

Oamenii caută acum mai multe exerciții de relaxare și posturale, dar manifestă și o nevoie de conexiune la un alt nivel, chiar și în mediul virtual. Caută parcă mai mult să fie ascultați, să li se dea voie sa ofteze fără să fie judecați și să aibă acces la cât mai multe resurse adaptate intereselor lor. De-asta eu am păstrat în fiecare duminică seara o clasă de grup cu acces liber, am numit-o Community Yoga și acolo fix asta facem. Dincolo de faptul că eu ghidez practica, oamenii contribuie cu propriile lor experiențe, ne împărtășim resurse utile, suntem solidari și deschiși.

În ultima vreme, au început să apară și oamenii care se recuperează după infecția cu Covid, așadar ei caută să se reconecteze cu respirația în mod prietenos și să-și redobândească rezistența la efort.

Să luăm categoria oamenilor ocupați. Sau a celor care nu pot să își facă, să zicem, mai mult de 20 de minute pe zi pentru așa ceva. Ce ar trebui să facă? Ce recomanzi? Ce ai face tu?

Recomand să învețe cele 3 tipuri de respirație de bază – denumite sugestiv “cafea”, „apă”, „whiskey” – pe care le-am învățat la un curs de antrenare a respirației absolvit recent și pe care îl predau mai ales în lucrul 1:1 cu oamenii.

  • Respirația de tip “cafea” este cea care energizează, e bună de practicat atunci când tonusul nostru este mai jos, poate la începutul zilei sau înainte de o activitate fizică mai intensă, ca să ne dea fix acel impuls de care avem nevoie ca să ne urnim.
  • Respirația de tip “apă” este calmantă, echilibrează, exact ca o curgere lină a unei ape. Este recomandată în momentele în care simțim că energia noastră oscilează la extreme, când prea sus, când prea jos. O putem practica, de exemplu, la mijlocul zilei, înainte de masă, pentru a ne pregăti digestia.
  • Respirația de tip “whiskey” este cea care domolește un nivel prea ridicat al energiei și are acest efect sedativ. Tocmai de aceea, este recomandată la finalul zilei, când dăm shut down și ne dorim să ne pregătim pentru un somn odihnitor.

Fiecare dintre aceste tipuri de respirație antrenează sistemul nervos într-un mod diferit, e suficient să o practicăm constant câte 5 minute în fiecare moment-cheie al zilei (dimineața, prânz, seara) și o sa o vedem efecte uimitoare. Eu zic că 15 minute / zi pentru bunăstarea noastră reprezintă o investiție decentă, chiar și pentru oamenii ocupați. Respirația e cel mai la îndemână instrument, de altfel și gratuit, care poate funcționa ca o pastilă magică – dacă este înțeles și practicat cu un pic de rigoare.

Ai încercat yoga? Există un anotimp “cel mai bun” să începi așa ceva?

Se spune că maestrul apare atunci când ucenicul este pregătit. Ideal ar fi să ne preocupe zona aceasta de sănătate minte-corp ca o formă de prevenție, nu de tratament. De exemplu, sunt studii care arată cum respirația are un efect asupra sănătății și a longevității. Cred foarte tare în conceptul introdus în 1970 de sociologul american Aaron Antonovsky, salutogeneza, acea știință a sănătății se concentrează pe factorii ce ajută sănătatea umană, în contrast cu factorii ce cauzează boala.

Așa că părerea mea este că nu trebuie să așteptăm anotimpul potrivit pentru a avea grijă de noi, mai degrabă ar trebui ales un moment în care să avem curiozitatea trează și un angajament ferm față de propria noastră bunăstare. Și atunci să ne găsim acel ceva în care să ne găsim un pic de liniște.

Ai și clienți online în acest moment? De fapt, cât funcționezi online și cât nu?

Am clienți atât online, cât și offline. Online am clasa de grup în comunitate și câteva persoane cu care lucrez individual, iar offline merg în studioul Activero alături de cei care își doresc să experimenteze terapia prin yoga la cele mai înalte standarde: într-un spațiu intim, primitor, accesibil ca poziționare (ne aflăm în Cotroceni, lângă Spitalul Universitar), dotat cu toate accesoriile necesare practicii (dincolo de saltea, lucrez cu multe perne, pături, care asigură confortul total).

Plus, avem șansa unei interacțiuni directe, în condiții de siguranță – ceea ce sporește efectele practicii.

De asemenea, mai organizez workshopuri online pe diverse teme – respirație, wellbeing, postură corectă, digestie, somn -, iar aici există destul de mult interes din partea companiilor, care vor să aducă aceste resurse mai aproape de angajații lor.

Cum ajunge omul la tine? Înțeleg că sunt ședințe gratuite pentru neinițiați. Apoi…?

În fiecare duminică seara de la 19:30 am clasa de grup online, deschisă pentru oricine e interesat. Practica de aici este accesibilă oricărui nivel de practică, este gratuită și e ocazia perfectă să ne cunoaștem și să aflăm dacă există chimie pentru a face mai departe mai multe lucruri împreună.

Apoi, protocolul de terapie prin yoga presupune întotdeauna o primă întâlnire 1:1, în care cunosc beneficiarul în profunzime și decidem ce anume putem face în cadrul sesiunilor următoare. Ca să putem vedea niște efecte minime, în terapia prin yoga e nevoie să ne vedem cel puțin de patru ori în decursul unei luni.

Toate sesiunile mele online sunt și înregistrate pe canalul de Youtube Yoga for Bodymind with Anca, le furnizez oamenilor video-urile ca să poată practica în ritmul lor, atât pentru sesiunile de grup, cât și pentru cele individuale.

De asemenea, am început să lucrez mult și cu înregistrări audio, în care le ofer oamenilor relaxări ghidate de 10-15 minute, pe diverse teme, în română și engleză. Și acestea sunt disponibile pe canalul meu de Soundcloud, iar ei decid când vor să le folosească. Sau pe site-ul meu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol