13 septembrie 2024, 11:10

Studiile clinice pentru vaccinul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford s-au reluat, deși o persoană s-a îmbolnăvit

La doar câteva zile după anunțul despre suspendarea studiilor sale clinice, care se aflau în faza a treia, pentru a obține un vaccin împotriva COVID-19, AstraZeneca și-a reluat activitatea de cercetare în Marea Britanie, după ce a primit undă verde de la autorități, a anunțat compania sâmbătă, citată de Reuters.

A primit undă verde

Compania farmaceutică a anunțat că a obţinut undă verde în acest sens de la Medicines Health Regulatory Authority (MHRA).

AstraZeneca a anunţat marţi că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al posibilului său vaccin pentru noul coronavirus, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce unul dintre participanţi a prezentat semne ale unei reacţii adverse grave.

„La 6 septembrie, procesul de revizuire standard a intrat într-o pauză voluntară în toate studiile globale, pentru a permite revizuirea datelor de securitate de către comitete independente și autorități de reglementare internaționale”, a spus AstraZeneca.

Reluarea studiilor clinice este sigură

Compania a adăugat că experții în securitate au recomandat Medicines Health Regulatory Authority (MHRA) din Marea Britanie că este sigură reluarea studiilor pe plan local.

Pacientul implicat în studiu a suferit simptome neurologice asociate cu o rară tulburare inflamatorie a coloanei vertebrale numită mielită transversă.

AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, a declarat că nu poate dezvălui informații medicale suplimentare.

Potrivit reprezentanților companiei, suspendarea testelor este „o acţiune de rutină” atunci când este investigată o boală inexplicabilă.

Se face anchetă

O anchetă a fost deschisă de comitete independente şi autorităţi de reglementare internaţionale.

Guvernele din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei, care a provocat peste 900.000 de decese și tulburări economice mondiale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat vaccinul AstraZeneca drept unul dintre cele mai promițătoare.

Principalii dezvoltatori de vaccinuri din SUA și Europa s-au angajat să respecte standardele științifice de siguranță și eficacitate pentru vaccinurile lor experimentale și să reziste presiunilor politice de a grăbi procesul.

AstraZeneca a fost deja de acord să furnizeze aproape trei miliarde de doze guvernelor din întreaga lume – mai mult decât orice alt proiect.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol