20 mai 2024, 6:53

Studiu: 6 din 10 români nu își pot permite anual un concediu de o săptămână

Țările UE trebuie să acorde un minim de 20 de zile de concediu anual plătit, dar unele state membre sunt mai generoase. Totuși, nu toată lumea poate profita de aceste zile, iar în România, 6 din 10 persoane nu își pot permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă, cel mai mare procentaj din UE.

În UE, toți angajații au dreptul la un minim de patru săptămâni de concediu plătit pe an. Potrivit serviciilor europene de ocupare a forței de muncă (EURES), luarea zilelor de concediu nu numai că ne îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, ci contribuie și la creșterea productivității și a performanței la întoarcere.

Țara europeană care oferă cele mai multe concedii anuale plătite

Concediul anual plătit minim prevăzut de lege diferă de la un stat membru al UE la altul, variind de la 20 de zile pe an în majoritatea statelor membre, la 25 de zile în unele țări, notează Euronews.

Potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru 2020, 18 țări oferă minimul prevăzut de legislația UE – 20 de zile. Printre acestea se numără Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

În afara UE, Elveția oferă, de asemenea, 20 de zile, în timp ce în Marea Britanie minimul este de 28 de zile, inclusiv sărbătorile legale. Austria, Franța, Luxemburg, Suedia și Danemarca oferă un minim de 25 de zile de concediu plătit anual legal pe an.

Companiile au libertatea de a oferi mai mult decât indemnizația minimă de concediu anual. Adesea, aceasta este determinată de anii de serviciu, de tipul de contract și de ocupație. Negocierile colective, de exemplu prin intermediul sindicatelor, au sporit, de asemenea, concediul plătit al lucrătorilor cu până la cinci zile pe an în unele țări europene.

Țara din UE cu cele mai multe sărbători legale

Concediul de boală, repausul săptămânal, concediul de maternitate, concediul pentru vechime în muncă, concediul pentru creșterea copilului și, în majoritatea țărilor, zilele de sărbători legale sunt calculate separat de concediul anual plătit.

În 2020, zilele de sărbători legale anuale în țările UE variau de la șase zile în Grecia la 15 zile în Letonia, Lituania și Slovacia. Erau mai mult de 10 zile pentru majoritatea statelor membre. Media UE a fost de 11,7 zile.

Sărbătorile naționale sunt zilele nelucrătoare în care o varietate de sărbători culturale și religioase, inclusiv zilele naționale și de independență, sunt consacrate în legislația legală. Acestea pot exista, de asemenea, de facto, ca tradiții culturale nescrise și pot varia în funcție de an.

Dacă se combină concediul minim plătit și zilele de sărbători legale din UE, Grecia are cea mai mică indemnizație, de 26 de zile, în timp ce Austria și Malta oferă cea mai mare indemnizație, de 38 de zile. Media UE este de 33 de zile.

În cazul în care o zi de sărbătoare cade într-un weekend sau într-o zi de odihnă, practicile diferă de la o țară la alta. În unele locuri, se oferă în schimb o zi liberă în următoarea zi lucrătoare.

În altele, nu se oferă zile libere suplimentare. Atunci când angajații trebuie să lucreze în zilele de sărbători legale, angajatorul este adesea cel care decide dacă oferă zile libere în schimb.

În Regatul Unit, sărbătorile legale se iau în calcul pentru concediul minim legal de 28 de zile, astfel încât, dacă angajații lucrează în aceste zile, ar avea dreptul la o zi liberă diferită.

Trei din zece persoane din UE nu își permit o săptămână de concediu anual

În ciuda faptului că au zile de concediu, posibilitatea de a călători ar putea fi o problemă. În 2022, aproape trei din 10 persoane din UE (29%) nu și-au putut permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă.

Dintre statele membre ale UE, România a înregistrat cel mai mare procent de persoane aflate în această situație, o mare majoritate (63%) neputându-și permite o călătorie de o săptămână.

Această proporție a fost de peste 40% în patru țări: Grecia (49%, Bulgaria (44%), Croația (42%) și Ungaria (41%). În Suedia, doar 10% dintre persoanele din această țară nu și-au permis o vacanță de o săptămână, urmată de Finlanda (12%), Olanda și Danemarca (ambele 13%). În Germania, procentul a fost de 22%, în Marea Britanie de 24% și în Franța de 25%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol