1 mai 2024, 4:05

STUDIU. Bărbații dorm mai bine decât femeile. Și, dacă nu era suficient, somnul lor se îmbunătățește odată cu vârsta!

Dacă sunteți femeie și citiți acest studiu, aveți toate motivele de frustrare. Căci iată ce spune acesta: bărbații dorm mai bine decât femeile și – surprinzător – somnul lor devine mai bun o dată cu vârsta.

Cercetătorii occidentali au dezvăluit perspective cruciale asupra sănătății somnului adulților de vârstă mijlocie și seniori din Canada, identificând determinanții sociali care contribuie la disparitățile în ceea ce privește satisfacția somnului, eficiența și durata.
Studiul a arătat că bărbații au declarat că dorm mai bine decât femeile și, contrar credințelor anterioare, somnul se îmbunătățește, de fapt, odată cu vârsta. Factorii socio-economici, cum ar fi nivelul veniturilor și tipul de proprietate, au avut, de asemenea, un impact asupra somnului.
Cercetările anterioare au arătat că 40% dintre adulții din Canada raportează mai puține ore de somn decât cele șapte ore recomandate.
Obiceiurile proaste de somn au fost legate de o gamă largă de boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative și autoimune, precum și un risc crescut de mortalitate la populațiile în vârstă. Cu toate acestea, factorilor care influențează sănătatea somnului nu li s-a acordat prea multă atenție.
„Sănătatea somnului este un factor critic, în special în rândul adulților de vârstă mijlocie și în vârstă. Această categorie demografică este deosebit de vulnerabilă la efectele adverse ale somnului inadecvat, inclusiv declinul cognitiv și un risc crescut de cădere”, arată studiul.
Interesant este că studiul a constatat că adulții în vârstă (65 și peste) au raportat o sănătate generală mai bună a somnului în comparație cu canadienii cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani.
„Această descoperire chestionează ideea potrivit căreia calitatea somnului scade invariabil o dată cu vârsta, sugerând că alți factori, cum ar fi munca redusă și scăderea presiunilor familiale în viața ulterioară, ar putea juca un rol benefic. Este clar că factorii socioeconomici joacă un rol crucial în determinarea calității somnului. Acest lucru subliniază necesitatea unor intervenții direcționate pentru a aborda aceste inechități.”

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol