2 mai 2024, 15:23

Studiu. Câinii și-au modificat culoarea ochilor în urma domesticirii

O echipă de specialiști în zootehnie de la Universitatea de Științe Teikyo, în colaborare cu un coleg de la Universitatea Showa, toate din Japonia, a descoperit că majoritatea câinilor au culoarea ochilor mai închisă decât ruda lor apropiată, lupul, ceea ce sugerează că, astfel, culoarea mai închisă a ochilor a evoluat în urma domesticirii.

În studiul lor, raportat în revista Royal Science Open Science, grupul a comparat culoarea ochilor mai multor lupi și câini, scrie Phys.org.

Cercetări anterioare au sugerat că toți câinii domesticiți moderni descind dintr-un singur strămoș străvechi, o specie de lup acum dispărută. Cea mai apropiată rudă modernă a acestora este lupul cenușiu, care are irisul de culoare deschisă, ceea ce îi conferă reputația de a avea ochii galbeni. Se bănuiește că ruda dispărută avea ochii la fel de colorați.

În acest nou studiu, echipa de cercetători s-a întrebat dacă, bunăoară,  câinii moderni au evoluat cu ochi mai întunecați și, dacă da, dacă acest lucru s-a datorat percepției umane că ochii mai întunecați sunt mai prietenoși, ceea ce îi face mai susceptibili de a fi crescuți ca animale de companie.

Ochii negri sunt mai prietenoși

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au comparat fotografiile a 22 de lupi cenușii cu 81 de imagini ale unor câini domestici de diferite rase – uitându-se în special la culoarea irisului lor. Ei au descoperit că aproape toți câinii aveau ochii mai întunecați decât lupii, în multe cazuri, semnificativ mai întunecați. Acest lucru, sugerează ei, sugerează că este probabil ca câinii cu ochi mai întunecați să fi fost aleși selectiv de-a lungul a mii de ani datorită anumitor caracteristici asociate cu aceștia.

Cercetările anterioare au arătat că oamenii văd alți oameni și alte animale cu ochi mai întunecați ca fiind mai prietenoși decât cei cu ochi mai luminoși sau albaștri. Echipa a efectuat un alt experiment în care a cerut voluntarilor să evalueze amabilitatea câinilor din fotografii. Ei au descoperit că, de cele mai multe ori, oamenii au evaluat acei câini cu ochi mai întunecați ca fiind probabil mai prietenoși.

Echipa de cercetători notează că unul dintre motivele pentru care oamenii ar putea avea tendința de a vedea câinii cu ochi mai întunecați ca fiind mai prietenoși este faptul că este mai dificil de determinat dimensiunea pupilelor – s-a constatat că schimbările de mărime sau dimensiunea generală a pupilelor declanșează emoții negative la oameni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol