3 mai 2024, 18:37

STUDIU. Consumul de cafea în limite normale nu crește riscul de aritmii cardiace

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, însă efectele sale acute (rapide, datorate expunerii pe termen scurt) asupra sănătății nu au fost la fel de intens studiate și înțelese precum cele pe termen lung (studii observaționale largi, întinse pe mai mulți ani, care au demonstrat efectele protectoare ale consumului de cafea).

Există mai multe dezbateri cu privire la efectele acute ale consumului de cafea, însă cea mai răspândită se referă la efectul pro-aritmic, care ar putea crește riscul de fibrilație atrială și de insuficiență cardiacă.

Un nou studiu (CRAVE), publicat în NEJM, arată că un consum de cafea cu cofeină în limite normale (o cană de cafea de aprox. 240 ml sau 2 espresso a câte 30 de ml) nu a dus la semnificativ mai multe contracții atriale premature zilnice sau episoade de tahicardie comparativ cu evitarea cofeinei, în rândul adulților considerați a avea o stare bună de sănătate.

Rezultatele sunt importante deoarece evitarea consumului de cafea este recomandat ca metodă de reducere a episoadelor aritmice.

Mai multe detalii, pe raportuldegarda.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol