16 iulie 2024, 0:04

Studiu: Consumul de rozmarin ar avea efecte benefice asupra sănătății creierului

Există anumite remedii naturiste benefice pentru sănătate, în special pentru creier, deoarece pot ameliora simptomele de depresie și anxietate, pe lângă faptul că îl protejează de declinul cognitiv.

Pe măsură ce îmbătrânim, memoria noastră începe să sufere progresiv. Încep să apară acele mici neglijențe: uităm unde am lăsat cheile, ce am mâncat cu ore în urmă, numele unui anumit actor sau date importante, precum zilele de naștere ale membrilor familiei.

Această uitare poate fi un semn comun, sau chiar primul semn de declin cognitiv, demență sau Alzheimer, notează LaRazon.

Planta cu proprietăți benefice pentru creier

Mai multe studii științifice au arătat că dieta și condiția fizică pot juca un rol cheie în prevenirea deteriorării cognitive a creierului. Sau, după cum spune Uma Naidoo: „Tu ai puterea și este la capătul furculiței tale”.

Pe lângă faptul că este fondatorul primei unități de psihiatrie nutrițională din lume, Naidoo este bursier la Harvard Medical School și autorul cărții “What Food Does to Your Brain”.

Psihiatrul nutriționist și-a dedicat cariera impactului modificărilor dietetice asupra creierului uman. În timpul studiilor, spune el, a găsit o plantă foarte comună în Spania sau Italia, care are mari beneficii pentru sănătatea creierului, memorie și stres. În plus, ea povestește cum o consumă ea însăși.

Ce este rozmarinul?

O plantă aromatică originară din regiunea mediteraneană care, astăzi, poate fi găsită pe scară largă în întreaga lume. Utilizarea sa principală este culinară, în principal ca și condiment în sosuri, tocănițe de legume, și fripturi în general.

Îl putem găsi însă și în formate medicinale (suplimente) și, bineînțeles, în parfumuri. În plus, poate fi folosit și pentru a face infuzii, ceaiuri.

Dr. Naidoo explică faptul că rozmarinul ajută la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge și are efecte antioxidante. În plus, poate îmbunătăți, de asemenea, memoria, cogniția și simptomele de depresie și anxietate.

Există mai multe cercetări noi care „susțin numeroasele proprietăți antioxidante și de protecție asupra creierului, ale rozmarinului”, subliniază el.

Beneficiile rozmarinului pentru sănătate

Rozmarinul este bogat în antioxidanți care ajută la reducerea inflamației care poate duce la declin cognitiv și la pierderea memoriei odată cu vârsta.

Sursă excelentă de vitamine B, cum ar fi acidul folic, niacina și tiamina, care joacă un rol crucial în menținerea funcției sănătoase a neurotransmițătorilor, care ne ajută să rămânem într-o formă mentală bună, pe măsură ce îmbătrânim”, spune el.

Dar, în plus, această plantă este studiată pentru a oferi mai multe informații despre potențialul său de a preveni îmbătrânirea creierului și chiar boala Alzheimer.

Potrivit cercetărilor, rozmarinul conține acid carnosic, care poate combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi din creier pentru a menține țesuturile sănătoase și memoria.

„În ultimii ani, s-a demonstrat, de asemenea, că diterpenele de rozmarin inhibă moartea celulelor neuronale induse de diverși agenți atât în vitro, cât și în vivo”, indică acest studiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol