18 mai 2024, 12:58

STUDIU. Dezvoltarea roboţilor dotaţi cu intelegenţă artificială va produce evoluţii imprevizibile

Inteligenţa artificială poate aduce beneficii incontestabile, însă roboţii conversaţionali şi alte dispozitive din domeniu vehiculează adesea informaţii incorecte. Acest din urmă fapt poate scădea încrederea în fiabilitatea informaţiilor în general.

Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de Bundestag, Parlamentul Germaniei, pe tema impactului inteligenţei artificiale, citat de RRA.

Studiul anticipează că dezvoltarea cu rapiditate a roboţilor de chat, dotaţi cu inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT, va produce evoluţii imprevizibile.

De pildă, inteligenţa artificială ar putea duce la o automatizare parţială a activităţilor umane asociate cu procesarea textelor.

Acest lucru ar putea avea „efecte de simplificare sau de raţionalizare, chiar şi în sectoare care nu au fost aproape deloc afectate până acum de automatizare prin intermediul noilor tehnologii”.

În plus, utilizarea roboţilor de chat ar putea anula barierele de limbă, promovând înţelegerea şi incluziunea prin reducerea costurilor de traducere sau de simplificare a textelor, se arată în studiul întocmit de Biroul de Evaluare a Tehnologiei, aparţinând de Parlament.

Totuşi, informaţiile generate de aceste sisteme sunt adesea incorecte din punct de vedere faptic, iar lipsa de dovezi face dificilă verificarea corectitudinii afirmaţiilor roboţilor.

Acest lucru, avertizează autorii studiului, poate reduce încrederea în fiabilitatea informaţiilor la modul general.

De pildă, în cazul în care sistemele EAI sunt alimentate cu un set de date conţinând prejudecăţi, există primejdia ca ele să contribuie la răspândirea discriminării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol