22 martie 2024, 13:47

STUDIU. Exercițiile fizice, mai eficiente pe termen scurt pentru ameliorarea depresiei și anxietății decât terapiile convenționale

Un studiu de tip umbrella review, efectuat de către o echipă a Universității din Australia de Sud arată că activitatea fizică este mai eficientă de 1,5 ori decât mersul la psiholog sau anumite abordări terapeutice în ameliorarea simptomelor pentru tulburările depresive și anxioase. Studiul a fost publicat în BMJ Medicine Sports.

Lucrarea este cea mai cuprinzătoare efectuată până în prezent, însumând nu mai puțin de 97 de review-uri, 1.039 de studii și peste 128 de mii de participanți. Au fost căutate, în 12 baze de date electronice, studii eligibile publicate până la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, este primul studiu care evaluează efectele tuturor tipurilor de activitate fizică asupra depresiei, anxietății și suferinței psihologice la populații adulte. Autorii consideră că acesta aduce dovezi importante care să transforme practica actuală prin recomandarea exercițiilor fizice în prima linie de terapie.

Cele mai mari beneficii au fost observate în rândul persoanelor cu depresie, femeilor însărcinate și în perioada postpartum, persoanelor considerate sănătoase și persoanelor diagnosticate cu HIV sau boli de rinichi. Activitatea fizică de intensitate ridicată a fost asociată cu ameliorarea simptomelor. Eficacitatea intervențiilor pe bază de activitate fizică a scăzut pe termen lung, ceea ce indică faptul că activitatea fizică de sine stătătoare are limitări și ar trebui intervenit cu alte măsuri după o anumită perioadă, care variază individual.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol