2 iunie 2023, 2:12

Studiu: Furnicile pot depista cancerul în organism după mirosul urinei

Mai multe studii efectuate de oamenii de știință au scos la iveală  că furnicile pot detecta mirosul de cancer în urină. Experții consideră că insectele ar putea fi folosite ca o modalitate rentabilă de identificare a cancerelor la pacienţi.
S-a constatat că mai multe tipuri de cancer modifică mirosul urinei, dar experţii au descoperit, pentru prima dată, că furnicile au această capacitate.
În concluziile lor, publicate în revista Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, aceştia au afirmat că aceste insecte ar putea fi folosite ca o modalitate rentabilă de a identifica cancerul la pacienţi, scrie The Independent.

„Furnicile pot fi folosite ca bio-detectoare pentru a diferenţia persoanele sănătoase de cele purtătoare de tumori. Ele sunt uşor de antrenat, învaţă repede, sunt foarte eficiente şi nu sunt costisitoare de întreţinut”, a subliniat autorul studiului, profesorul Patrizia d’Ettorre, de la Universitatea Sorbona Paris Nord din Paris, Franţa.

Această cercetare se bazează pe un studiu anterior al profesoarei d’Ettorre şi al colegilor săi, în care au arătat că furnicile au fost capabile să “adulmece” celulele canceroase umane cultivate în laborator.
Pentru studiul actual, cercetătorii au expus 70 de furnici, aparţinând speciei cunoscute sub numele de Formica fusca, la mostre de urină de la şoareci cu şi fără tumori.
După trei încercări, furnicile au fost capabile să facă diferenţa între mirosul de urină al şoarecilor sănătoşi şi cel al şoarecilor purtători de tumori.
Acest lucru se datorează faptului că furnicile au un sistem olfactiv foarte sensibil, au declarat cercetătorii.
„Le-am antrenat cu ajutorul învăţării asociative să asocieze un anumit miros – cancer – cu o recompensă şi, după foarte puţine încercări, au învăţat asocierea. Am demonstrat că furnicile pot discrimina urina şoarecilor sănătoşi de urina şoarecilor purtători de tumori.
Acest lucru este mai asemănător cu o situaţie din viaţa reală decât utilizarea celulelor canceroase cultivate. Am fost surprinşi de cât de eficiente şi de fiabile sunt furnicile”, consideră Prof. d’Ettorre.
Ca parte a următoarelor etape, cercetătorii vor să vadă dacă furnicile pot face acelaşi lucru pentru urina umană.
Cercetări anterioare au arătat că şi câinii pot detecta cancerul din mirosul urinei, după ce au fost antrenaţi în acest sens.
Există, de asemenea, dispozitive electronice care pot detecta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de vezică urinară, de sân sau de prostată, din probele de urină.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol