26 aprilie 2024, 3:45

Studiu: Impactul culorii camerei asupra comportamentului copilului

Artiștii, decoratorii de interior, designerii de modă și agențiile de publicitate utilizează semnificația diferitelor culori pentru a influența comportamentul uman, dar mai ales pentru a atrage clienții. Culorile au capacitatea de a calma, inspira, provoca, vindeca sau, dimpotrivă, de a agita, tulbura și ațâța.

Acest lucru este valabil în special pentru copii, care pot deveni sensibili la impactul culorii. Așadar, importanța alegerii unei nuanțe cât mai potrivite pentru camera copilului, cu precădere a celui nou-născut, nu trebuie în niciun caz subestimată. Designul camerei pentru copii trebuie să ţină cont de personalitatea și pasiunile celor mici, mai ales că aceștia petrec o mare parte din timp în camera lor, dormind, învățând sau jucându-se, scrie Rador.

Puteți alege o cameră cu o tematică anume, potrivită etapei de dezvoltare sau puteți opta pentru un design clasic, care să satisfacă nevoile copilului dvs. o perioadă mai îndelungată. În timp, de-a lungul procesului de creștere până la maturizare, camera copilului este cea care va suporta cele mai dese și mai ample schimbări, și nu numai din punct de vedere al pieselor de mobilier.

Se pot alege culori care să se potrivească oricărei vârste, cu tonuri liniștitoare și frumos armonizate, fără a afecta comportamentul și atitudinea celui mic.

Culori precum mov, verde, galben sau portocaliu, în jocuri de nuanțe sau tonuri moderate, pot fi utilizate cu succes atât pentru încăperile de băieți, cât și pentru cele de fete, întrucât sunt nuanțe ce pot stimula sensibilitatea, pot contracara agitația și pot încuraja încrederea copiilor.

Odată stabilită culoarea dominantă, puteți utiliza tonalități apropiate, pentru ca astfel compoziția să fie unitară. Oamenii de știință au studiat și cercetat intens modul în care culoarea poate influența mintea și trupul fiecăruia dintre noi, mai ales gândirea și imaginația celor mici, însă ceea ce trebuie să reținem este că fiecare om este diferit și că aceste generalități despre care vom vorbi în continare nu au o aplicabilitate universală.

Impactul

Psihologii au descoperit că, în timp, culoarea poate influența modul în care ne simțim și poate chiar provoca modificări fiziologice în corpul nostru. Rețineți, totuși, că există diferite interpretări ale impactului culorii asupra emoțiilor, în funcție de cultură, gradul de civilizație și educație, de împrejurări, situații sau stări. Cercetările arată că anumite culori pot crește tensiunea arterială, metabolismul și adrenalina.

Alte studii au descoperit că anumite culori pot îmbunătăți obiceiurile de somn, pot spori memoria, dar și performanța. Așadar, culoarea nu doar ne influențează starea de spirit, dar poate fi folosită și pentru a descrie cum ne simțim. Un studiu raportat în revista BMC Medical Research a indicat faptul că persoanele cu depresie sau anxietate au mai multe șanse să își asocieze starea de spirit cu culoarea gri, în timp ce persoanele mai fericite au preferat galbenul sau rozul.

Tot cercetătorii din SUA, de la Universitatea din California de această dată, au stabilit că, în general, copiii au ales culori luminoase pentru a reprezenta sentimente pozitive și culori închise pentru sentimente negative. Au putut chiar să identifice modul în care culorile specifice i-au făcut pe copii să se simtă: roșu este pentru „nebunii”, albastru este pentru „tristețe”, galben este pentru „fericire”, iar verde pentru „bucurie”.

Prin urmare, culoarea poate fi un instrument foarte util în accesarea emoțiilor copiilor, cei mici putând chiar să ne transmită cum se simt cu adevărat. Unele studii încorporează această abilitate de a conecta sentimentele la culori ca o modalitate de a înțelege mai bine emoțiile și starea de spirit ale celor mici.

Deci, dacă cei mici ne vor spune vreodată că se simt „gri” sau „albastru”, văd „roșu” sau se simt „verzi”, vom ști despre ce vorbesc și îi vom putea ghida prin labirintul propriilor emoții. Psihologii au analizat până și importanța alegerii celor mai potrivite culori pentru camera copiilor, de la vopseaua pereților și până la piesele de mobilier. Sentimentele copiilor sunt profund afectate de mediul în care trăiesc, iar acest lucru include și culorile preponderente din camerele lor.

Cele mai potrivite culori pentru camera copilului

* Destul de subestimat, portocaliul este probabil una dintre cele mai „neînțelese” culori din gama de vopseluri. De fapt, această culoare caldă, prietenoasă și tânără este excelentă pentru copii, deoarece se spune că încurajează încrederea, extravetirea și independența. Natura socială a acestei culori face, de asemenea, ca cei mici să se simtă în largul lor alături de prieteni și familie, inspirând comunicarea și cooperarea. Cald, reconfortant și confortabil, portocaliul este culoarea ce inspiră bucurie, entuziasm, dorința de creștere, curaj și optimism. Este o culoare ce înveselește și încălzește, având o acțiune eliberatoare.

​ Cei mai mulți dintre noi asociem galbenul cu sentimentul de fericire, veselie și exuberanță. De altfel, și studiile asociază această culoare luminoasă și veselă cu motivația. Nuanțele de galben mai fine și mai delicate pot ajuta la concentrare, în timp ce variantele mai luminoase pot spori memoria. Aveți grijă totuși, să nu folosiți prea mult galben strălucitor! În doze mari poate crea sentimente de agitație și chiar de furie! Studiile arată că, atunci când ochiul vede galben, creierul eliberează mai multă serotonină – hormonul fericirii. Poate să stimuleze partea creativă a copilului fiind culoarea care capătă diferite calități, în funcție de momentul zilei.

Deși este de obicei asociată cu spații tipice pentru fetițe, rozul are proprietăți calmante care se pot aplica ambelor sexe. Orice copil poate deveni un pic agitat de la prea mult roz, dar, încercați, totuși, să împerecheați opere de artă roz, accesorii și textile cu un fundal neutru. Deși este o culoare derivată din roșu, rozul are efecte contrare. Este una dintre cele mai relaxante culori și este foarte populară în camerele de fetițe. Este o culoare veselă și jucăușă, care caracterizează poate cel mai bine bucuria din camera unui copilaș. Folosirea culorii roz în camera copilului, în diverse nuanțe și mai ales în combinație cu alb, calmează spiritele agitate și ajută la menținerea unei luminozități adecvate.

Într-un studiu realizat de Journal of Applied Pyschology, s-a ajuns la concluzia că albastrul mai deschis poate avea un efect emoțional pozitiv asupra copiilor. Asigurați-vă că evitați nuanțele prea întunecate și optați pentru culori calde și dulci, precum bleu-ciel sau albastru pal, pentru a crea o atmosferă mai echilibrată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol