4 mai 2024, 3:17

STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Femeile care folosesc pastile contraceptive și iau și analgezice riscă să dezvolte cheaguri de sânge fatale

Utilizarea analgezicelor în același timp cu medicamente de contracepție hormonală a fost pusă în legătură cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, potrivit unui nou studiu. Specialiștii sugerează ca autoritățile din domeniul sănătății să ia în considerare constatările acstui nou studiu atunci când evaluează siguranța unor analgezice fără prescripție medicală. Căci vorbim despre analgezice obișnuite, precum ibuprofen sau diclofenac.

O cercetare publicată recent avertizează că femeile care folosesc medicamente contraceptive și iau și analgezice obișnuite pot avea un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge potențial fatale, potrivit The British Medical Journal.

AINS pe bază de ibuprofen, în special

Studiul notează în mod specific că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pe bază de ibuprofen, atunci când sunt utilizate împreună cu contracepția hormonală, cresc riscul de formare de cheaguri de sânge, cunoscute și sub numele de tromboembolism venos.

S-a constatat că riscul este mai mare în cazul femeilor care utilizează contraceptive orale combinate care conțin progestative de generația a treia sau a patra, alături de AINS precum ibuprofen, diclofenac și naproxen, în comparație cu cele care utilizează doar progestine, implanturi sau dispozitive intrauterine (DIU) numai cu progestative.

Cercetătorii subliniază că riscul general de a dezvolta un cheag de sânge sever rămâne scăzut, chiar și în rândul femeilor care utilizează contracepție hormonală cu risc ridicat.

Femeile ar trebui informate cu privire la potențialele riscuri

Cu toate acestea, având în vedere utilizarea pe scară largă atât a contracepției hormonale, cât și a AINS, ei sugerează că femeile ar trebui să fie informate cu privire la poitențialele riscuri.

Deși AINS au fost asociate anterior cu formarea de cheaguri de sânge, se știu puține lucruri despre modul în care utilizarea lor afectează riscul de formare de cheaguri de sânge la femeile sănătoase care folosesc și contracepție hormonală.

Echipa de cercetători danezi a folosit dosarele medicale naționale pentru a urmări primele diagnostice de cheaguri de sânge în rândul a două milioane de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, care au trăit în Danemarca între 1996 și 2017.

Aceste femei nu aveau antecedente de cheaguri de sânge, cancer, histerectomie sau tratament de fertilitate.

Diferitele tipuri de contracepție hormonală au fost clasificate ca fiind de risc ridicat, mediu sau scăzut, pe baza asocierii lor cu tromboembolismul venos în studii anterioare.

Studiul a luat în calcul vârsta, educația, istoricul sarcinii, intervențiile chirurgicale, hipertensiunea sau diabetul

Noul studiu a luat în calcul o serie de factori care ar fi putut influența rezultatele cum ar fi vârsta, nivelul de educație, istoricul sarcinii, intervențiile chirurgicale anterioare, hipertensiunea arterială și diabetul.

Constatăriule arată că AINS au fost folosite de peste o jumătate de milion de femei în timp ce acestea luau contracepție hormonală.

Medicamentele pe bază de ibuprofen a fost cel mai frecvent utilizat AINS, într-un procent de aproape 60%, urmat de diclofenac cu 20% și naproxen cu șase la sută.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 10 ani, au avut loc 8 710 evenimente tromboembolice venoase, iar 228 de femei (2,6%) au murit în termen de 30 de zile de la diagnosticarea acestora.

„Acest studiu la nivel național oferă noi informații cu privire la riscul unui eveniment potențial fatal în timpul utilizării concomitente a două clase de medicamente prescrise adesea femeilor altfel sănătoase”, spune autorul studiului, dr. Amani Meaidi de la Universitatea din Copenhaga, într-un comunicat.

Femeile care au nevoie atât de contracepție hormonală, cât și de utilizarea regulată a AINS ar trebui să fie sfătuite în consecință, recomandă medicul danez.

Preocupări importante cu privire la utilizarea simultană a AINS și a contracepției hormonale cu risc ridicat

Cercetătorii adaugă că rezultatele ridică „preocupări importante” cu privire la utilizarea simultană a AINS, în special a diclofenacului, și a contracepției hormonale cu risc ridicat.

Echipa sugerează că autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare aceste constatări atunci când evaluează siguranța diclofenacului fără prescripție medicală.

Femeile care iau contraceptive, dar și medicii lor ar trebui să ia în considerare alternative la AINS pentru ameliorarea durerii, sugerează autorii studiului.

„În cazul în care este necesar un tratament cu AINS, alți agenți decât ibuprofen sau diclofenac par a fi de preferat, împreună cu contraceptive hormonale cu risc mai scăzut, cum ar fi medicamentele doar cu progestativ, implanturile sau dispozitivele intrauterine”, spune profesorul Morten Schmidt de la spitalul universitar Aarhus.

Cercetarea a fost publicată pe 6 septembrie în revista medicală The BMJ.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol