30 aprilie 2024, 17:04

Studiu: Majoritatea ungarilor consideră cuplurile gay o familie, în ciuda poziției guvernului

În Ungaria, în ciuda poziției conservatoare a guvernului cu privire la definiția familiei și a unui climat homofobic în creștere, un studiu recent dezvăluie că majoritatea ungarilor vede cuplurile de același sex drept familii.

Studiul, publicat în octombrie de Centrul de Cercetare în Știința Familiei de la Universitatea Corvinus din Budapesta, contestă definiția restrânsă dată de guvern familiei, care pune accentul în principal pe familiile heterosexuale formate dintr-un soț, soție și copii.

Potrivit cercetării, doar 5% dintre respondenți au aceeași abordare cu viziunea singulară a guvernului asupra familiei, ca fiind compusă exclusiv din cupluri heterosexuale căsătorite cu copii.

Chiar și în cadrul acestor 5%, părerile sunt și mai împărțite, deoarece unii resping ideea cuplurilor căsătorite fără copii, a familiilor vitrege și a cuplurilor necăsătorite ca fiind familii legitime, evidențiind astfel o perspectivă și mai conservatoare.

În ciuda încercărilor guvernului de a stabili o definiție unică a familiei, majoritatea maghiarilor au o perspectivă mai tolerantă, scrie publicația ungară Qubit.

O pondere semnificativă, respectiv 58% dintre respondenți, au o abordare incluzivă, considerând legitime diversele configurații familiale.

Acceptă cuplurile care conviețuiesc împreună și nu au copii, cuplurile de același sex, partenerii necăsătoriți și chiar colegii de apartament ca parte a conceptului de familie.

„Practic, maghiarii acceptă o varietate de forme familiale, iar acest lucru se potrivește și cu tendințele țărilor occidentale.

Totodată, familiile monoparentale, mariajele fără copii și familiile curcubeu încă sunt considerate într-o mai mică măsură ca fiind familii în Ungaria comparativ cu America, dar respondenții au fost surprinzător de deschiși în acceptarea diferitelor forme”, spune sociologul Ildikó Husz, cercetătoare la Universitatea Corvinus din Budapesta, asociat științific senior al Centrului de Cercetare în Științe Sociale.

Sursa: Qubit, Ungaria


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol