1 iulie 2024, 15:16

STUDIU. Obezitatea crește riscul de cancer și influențează eficacitatea imunoterapiei

Obezitatea este recunoscută ca al doilea cel mai important factor de risc modificabil pentru cancer, imediat după fumat. Persoanele obeze nu doar că au un risc mai mare de a dezvolta cancer, dar se confruntă și cu un prognostic nefavorabil în cazul în care sunt diagnosticate. Paradoxal, acestea tind să răspundă mai bine la imunoterapii. 

Un nou studiu publicat în Nature descrie explicația acestui paradox. Obezitatea crește prezența anumitor celule ale sistemului imunitar numite macrofagelor în tumori și induce acestor celule să exprime proteina PD-1, o țintă critică în imunoterapiile pentru cancer. Rezultatele ar putea informa strategii de a crește eficacitatea terapiilor oncologice.

Descoperiri și mecanisme cheie

În noul studiu, folosind modele animale, echipa a descoperit diferențe semnificative între macrofagele izolate din tumori la șoarecii obezi, comparativ cu cei slabi. În mod notabil, macrofagele din tumori la șoarecii obezi au prezentat niveluri mai ridicate de PD-1. Deși PD-1 este asociat în mod tradițional cu celulele T, studiul a constatat că acționează și asupra macrofagelor, suprimând funcția acestora.

În probele umane, au apărut rezultate similare. Probele de tumori de la pacienții cu cancer renal și biopsiile de tumori endometriale înainte și după o pierdere în greutate de 10% au arătat că expresia PD-1 pe macrofagele asociate tumorilor a scăzut după pierderea în greutate.

Implicații pentru imunoterapie

Blocarea PD-1 cu o imunoterapie a crescut activitatea macrofagelor asociate tumorilor, îmbunătățind capacitatea acestora de a stimula celulele T. Această schimbare subliniază rolul pe care îl joacă macrofagele în imunitatea împotriva cancerului, având un rol complementar celulelor T în imunoterapia pentru cancer.

Detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol