17 noiembrie 2023, 10:30

Studiu: Scrisul de mână este foarte sănătos și aduce mai multe beneficii decât folosirea tastaturii

Cercetările științifice recente, cum sunt cele ale Centrului Medical al Universității Vanderbilt din Nashville sau cele de la Universitatea de Științe Aplicate din Darmstadt, confirmă o listă lungă de beneficii ale scrisului de mână.

Folosirea unui stilou și a hârtiei pot îmbunătăți starea de spirit, ar putea combate anxietățile, reduce stresul și ar ajuta în procesul de memorare.

În ultimele trei decenii, peste 200 de studii științifice au confirmat beneficiile așa-numitului scris emoțional, notează ediția poloneză a Newsweek.

Chiar înainte de pandemia de COVID-19, dr. Ruth Q. Wolever de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville a invitat persoane care au trecut prin evenimente dramatice în ultimul an pentru un studiu.

Voluntarii au fost rugați să-și noteze gândurile și sentimentele pe o foaie de hârtie în mod regulat, timp de șase săptămâni.

După această perioadă, medicii le-au evaluat starea psihică. Aceștia au arătat că la o treime dintre persoane, simptomele depresiei și ale stresului au dispărut, și de asemenea subiecții nu mai aveau gânduri negative.

Potrivit doamnei dr. Wolever, atunci când oamenii își scriu experiențele pe hârtie, modifică modul în care le percep.

Se disociază de ele, iar acest lucru îi ajută să își facă planifice mai ușor.

Încă un lucru: scrisul de mână este mult mai util pentru memorare, comparativ cu tastarea pe o tastatură. Lucru confirmat în cercetările Brendei Rapp și ale lui Robert Wiley de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

42 de voluntari au fost invitați să învețe limba arabă și au fost împărțiți în trei grupuri: scris de mână, dactilografiere și vizionare de filme.

După șase lecții, toți făcuseră progrese, însă voluntarii care au folosit scrisul de mână și-au amintit mai bine alfabetul arab.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol