30 aprilie 2024, 18:37

Studiu: Trecerea la maturitate nu este ușoară, mai ales într-o perioadă cu multe crize

Potrivit proiectului de cercetare pe termen lung ULTRAGEN al Universității SWPS din Varșovia, cele mai mari temeri ale tinerilor polonezi în contextul războiului sunt legate de criza economică și de cea energetică.

Potrivit sociologului și filozofului Jowita Radzińska, implicată în proiect, tinerii polonezi se confruntă cu „poli-criza / perma-criza”, resimțită prin pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, inflație și consecințele sale sociale și economice.

„Stabilitatea pre-pandemică legată de muncă, situația financiară, condițiile de locuit/trai și absența problemelor relaționale au constituit o apărare care poate proteja indivizii de consecințele negative ale crizei. Poli-criza a influențat incertitudinea privind planificarea viitorului, care are un impact aparte în trecerea la maturitate și zbaterea pentru autonomie”, se arată în studiul amintit.

După cum arată informațiile din proiect, cea mai mare teamă a tinerilor polonezi este legată de războiul din Ucraina. 69 % dintre respondenți sunt foarte preocupați sau sunt îngrijorați de criza economică în contextul războiului.

„Una dintre consecințele importante ale războiului din Ucraina în viața tinerilor polonezi este incertitudinea tot mai mare cu privire la stabilitatea lumii, așa cum am cunoscut-o până acum și o ezitare și mai accentuată cu privire la planificarea viitorului, în condițiile în care evenimentele politice pot fi atât de surprinzătoare.

Surpriza și șocul au fost sentimentele cele mai frecvent menționate în relatările respondenților, imediat după escaladarea atacului Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022”, spune expertul.

Este important să studiem frica ca pe o vulnerabilitate, pe care dezinformarea o poate lovi deosebit de puternic și într-un mod abil.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol