21 iunie 2025, 2:09

STUDIU. Un AVC poate fi declanșat de furie, tulburări emoționale și efort fizic intens

Accidentul vascular cerebral este printre cauzele principale de deces sau dizabilitate la nivel mondial. 

Un studiu pentru determinarea cauzelor accidentului vascular cerebral (AVC) a descoperit că unul din 11 supraviețuitori a experimentat o perioadă de furie sau de supărare în ora premergătoare producerii AVC, iar unul din 20 de pacienți s-a angajat într-un efort fizic intens.

Factorii declanșatori au fost identificați în timpul studiului global INTERSTROKE, condus de NUI Galway din Irlanda, cel mai mare proiect de cercetare de acest gen, care a analizat 13.462 de cazuri de accident vascular cerebral acut, implicând pacienți cu o serie de origini etnice din 32 de țări, inclusiv Irlanda.

Cercetarea a fost publicată pe 1 decembrie în European Heart Journal.

„Prevenirea accidentului vascular cerebral este o prioritate pentru medici și, în ciuda progreselor, rămâne dificil de prezis când va avea loc. Multe studii s-au concentrat pe expunerea la hipertensiune arterială, obezitate sau fumat, pe termen mediu și lung. Studiul nostru și-a propus să analizeze expunerile acute care pot acționa ca factori declanșatori”, spune Andrew Smyth, profesor de epidemiologie clinică la universitatea NUI Galway unul dintre cercetătorii principali în acest studiu.

Cercetarea a analizat tiparele pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de AVC, care apare atunci când un cheag de sânge blochează sau îngustează o arteră care duce la creier, precum și un episod de hemoragie intracerebrală – ICH, mai puțin frecventă și care implică sângerări în țesutul cerebral.

 „Ne-am uitat la doi factori declanșatori diferiți. Cercetările noastre au descoperit că furia sau tulburările emoționale au fost legate de o creștere cu aproximativ 30% a riscului de accident vascular cerebral în decurs de o oră după un asemenea episod, o creștere mai mare în cazul în care pacientul nu avea antecedente de depresie. Șansele au fost și mai mari pentru cei cu un nivel mai scăzut de educație. De asemenea, am constatat că efortul fizic intens a fost legat de o creștere cu aproximativ 60% a riscului de hemoragie intracerebrară în decurs de o oră după episodul de efort puternic. A existat o creștere mai mare pentru femei și un risc mai mic pentru cei cu un IMC normal (Indice de Masă Corporală). De asemenea, studiul a concluzionat, că nu a existat nici o creștere în cazul expunerii la ambii declanșatori, furie și efort fizic intens”, a mai spus profesorul Smyth.

„Printre cele mai bune modalități de a preveni un accident vascular cerebral se numără menținerea unui stil de viață sănătos, tratarea hipertensiunii arteriale și renunțatul la fumat, dar cercetările noastre arată, de asemenea, și alte evenimente, un episod de furie sau supărare, sau o perioadă de efort fizic intens cresc și ele, în mod independent, riscul pe termen scurt. Aș accentua faptul că un scurt episod de efort fizic intens este diferit de o activitate fizică regulată, ceea ce reduce riscul pe termen lung de accident vascular cerebral”, a declarat și Martin O’Donnell, profesor de medicină neurovasculară la NUI Galway și medic consultant în accident vascular cerebral la spitalele universitare Galway.

Sursa foto: Małgorzata Tomczak / Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol