19 ianuarie 2025, 22:05

Studiu. Un dulce ocazional poate fi mai sănătos

Oamenii de știință din Suedia au studiat aproape 70.000 de persoane, de-a lungul a două decenii, cu vârsta de peste 22 de ani și au descoperit că persoanele care au primit ocazional un dulce au avut rezultate mai bune asupra sănătății decât cei care le evitau total.

Băuturile îndulcite sunt foarte dăunătoare, dar un dulce ocazional ar putea fi de fapt bun pentru sănătatea ta, potrivit cercetătorilor.

Au fost analizate trei tipuri diferite ce contin zahăr: toppinguri, cum ar fi mierea, dulciurile din patiserie și băuturile îndulcite.

Studiul a arătat că băuturile îndulcite sunt cele mai nocive, crescând riscurile de accident vascular cerebral ischemic, insuficiență cardiacă și fibrilație atrială.

Acest contrast surprinzător subliniază importanța de a lua în considerare nu numai cantitatea de zahăr consumată, ci și sursa și contextul acesteia”, afirmă Suzanne Janzi, doctorandă la Universitatea Lund și autoare principală a studiului publicat în revista Frontiers în Public Health, notează news.sky.com.

Spre deosebire de băuturile îndulcite, dulciurile ocazionale nu s-au dovedit nocive asupra sănătății cardiovasculare. Mai mult, studiile anterioare sugerează că un aport moderat de dulciuri poate reduce riscurile asociate cu bolile cardiace.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol