26 ianuarie 2022, 14:36

SUA și România vor anunța construcția unei centrale cu cea mai nouă tehnologie nucleară civilă

Casa Albă a dat un comunicat de presă  în cursul dupamiezii conform căruia ​președinții Biden și Iohannis  vor anunța  planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, anunță Casa Albă.

Centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power.

Potrivit sursei citate, acordul comercial include o centrală NuScale cu 12 module, care inițial va crea peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Grant nerambursabil de 1,3 milioane de dolari

Nuclearelectrica a anunțat în ianuarie acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România.

Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.