16 iunie 2024, 22:08

Vă era dor? O nouă subvariantă Omicron se răspândește în India

O nouă subvariantă a SARS-CoV- 2 se răspândește în India. Ministrul indian al Sănătății spune că deocamdată nu putem vorbi despre o creștere a severității cazurilor, a internărilor sau a mortalității în rândul bolnavilor.

Oamenii de știință indieni, care efectuează teste de secvențiere a genomului, au identificat noua subvariantă Omicron XBB.1.16 drept principala cauză a creșterii continue a numărului de cazuri de COVID în Mumbai, scrie Times of India.

De peste un an, la nivel mondial, Omicron și subvariantele sale generează multe infecții, dar cu forme clinice ușoare sau medii. Sunt și forme mai grave, dar care nu pun presiune pe sistemul medical.

„În momentul de față, din ce în ce mai mulți specialiști remarcă o schimbare de încadrare a problemei. Practic, ne confruntăm cu o nouă realitate, una endemică, și sunt niște argumente temeinice, solide care îndreptățesc această schimbare de încadrare.Și vorbim despre trei aspecte în principal: din partea virusului, observăm o stabilitate care se remarcă de mai bine de un an de zile, pentru că de la apariția variantei OMICRON au dominat doar subvariantele acesteia, deci nu a mai aparut o nou variantă cum a fost Delta, de exemplu, care să ridice niște probleme de evoluție clinică.

Practic, majoritatea formelor de boală, și acesta este al doilea argument, sunt ușoare și medii. Este adevărat că se remarcă un număr crescut de infecții în anumite zone, chiar depășind indicatorii înregistrați de gripa sezonieră, dar nu mai există presiune pe sistemul de sănătate, iar acesta este un argument important. Și, nu în ultimul rînd, asistăm la o schimbare de atitudine a populației care așa cum vedem cu toții, deși știe că există această posibilitate de a se infecta, frecventează colectivitățile în număr mare. De asemenea, sunt foarte puțini care mai poartă mască. Oamenii se comportă la ora actuală foarte aproape de situația anterioară pandemiei”, a comentat, la rfi.ro, medicul medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol