21 iunie 2024, 3:08

Suedia confirmă că gazoductele Nord Stream au fost sabotate: „Analizele arată resturi de explozivi”

Exploziile care au lovit gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică în septembrie, construite pentru a transporta gazul rusesc în Europa, indică sabotaj, a anunțat procurorul responsabil cu ancheta preliminară desfășurată în Suedia, scrie Le Figaro.

Analizele efectuate arată resturi de explozibili asupra mai multor obiecte străine descoperite”, a precizat într-un comunicat de presă procurorul Mats Ljungqvist, responsabil cu ancheta preliminară deschisă după descoperirea la sfârșitul lunii septembrie a patru scurgeri enorme pe conductele de gaze care leagă Rusia de Germania.

Declarația continuă spunând că „ancheta preliminară este foarte complexă și cuprinzătoare” și că ancheta continuă. Declarația nu numește niciun suspect. De asemenea, salută cooperarea autorităților din Suedia cu cele din alte țări și se încheie prin a spune că procurorul nu poate oferi informații suplimentare în acest moment și nu va mai oferi acces la mass-media, scrie The Guardian.

Danemarca a declarat luna trecută că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile de gaze au fost cauzate de explozii puternice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va aştepta până ce va fi făcută o evaluare completă a pagubelor la gazoducte înainte de a lua o decizie cu privire la eventuale reparaţii, potrivit Reuters.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol