28 martie 2024, 14:03

Summit UE la Sibiu, moment istoric pentru România. Povestea fondatorilor Uniunii Europene

Ziua Europei reprezintă un prilej de reflectare asupra păcii și uninunii la nivel european. Ea este celebrată an de an pe data de 9 mai în toate statele membre, însă, anul acesta este marcată și prin summitul informal al Consiliului European de la Sibiu, ocazie cu care liderii europeni vor discuta despre viitorul Uniunii Europene.

Astăzi, personajele cheie de pe scena eurpeană vor trasa la Sibiu direcțiile strategice ale Uniunii Europene pentru următorii ani. Întâlnirea acestora vine pe fondul unor probleme cu care se confruntă Uniunea. Printre acestea se numără și ascensiunea unui val de populism care amenință unitatea și omogenitatea europeană, a problemei mirației, dar și probleme de siguranță și securitate.

La 69 de ani după Declaraţia Schuman, Uniunea Europeană este tot mai divizată de euroscepticism, slăbită de tratativele de tergiversare a Brexit, dar și la un pas de alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai. Totodată, este posibil ca aceasta să fie și ultima oară când Marea Britanie celebrează Ziua Europei ca ţară membră a Uniunii Europene.

Citește și: Ziua Europei. INTERVIU Cristian Pîrvulescu, despre viitorul României în Uniunea Europeană

Uniunea Eurpoeană, văzută prin faptele pionierilor săi

Scopul pentru care a fost creată încă de la început Uniunea Europeană a fost acela de a împiedica numărul mare de războaie duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, încă din anul 1950, la nivelul țărilor europene a existat o dorință de unificare și cooperare atât din punct de vedere politic, cât și economic. Aceste dorințe s-au concretizat în ceea ce s-a numit Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru a asigura o pace durabilă, iar cele șase țări fondatoare sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Acest lucru nu ar fi fost posibil, fără sprijinul și luările de poziție pe care marile personalități politice ale vremii le-au acordat cauzei. Fără energia şi motivarea lor, nu am trăi în acest spațiu de pace şi stabilitate, iar societatea de astăzi nu ar fi arătat cu siguranță la fel. Iar astăzi, la ceas aniversar, este momentul ideal de a răsfoi paginile istoriei, pentru a învăța de la cei care au luptat pentru cauza lor, ce înseamnă perseverența și devotamentul.

Unul dintre cei mai cunoscuți lideri politici ai acelei perioade a fost Winston Churchill, la acea perioadă primul ministru al Marii Britanii. Churchill a fost printre primele voci care au propus crearea „Statelor Unite ale Europei”. Experienţele trăite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au convins că doar o Europă unită poate garanta pacea. Ţelul său era eliminarea pentru totdeauna a ideilor naţionaliste şi beligerante.

Sursă Foto: independent.co.uk

Fără sprijinul și devotamentul său, astăzi nu am mai fi auzit de moneda unică, euro. Este vorba despre Nicole Fontaine, cea de-a doua femeie care a ocupat funcția de președinte al Parlamentului European a fost un om politic convingător și o apărătoare devotată a Europei.

Sursă Foto: epp.eu

Fontaine a supervizat adoptarea monedei unice și a avut ca obiectiv reformarea metodelor de lucru ale instituției pe care o prezida, cu scopul de a o aduce mai aproape de cetățeni. „De asemenea, a pledat pentru o abordare ambițioasă menită să ducă la elaborarea unei „Carte” a drepturilor fundamentale a Uniunii. În decembrie 2000, a semnat Carta drepturilor fundamentale în numele Parlamentului European”, potrivit europa.eu

Sursă Foto: cvce.eu

Walter Hallstein a fost o altă personalitate importantă care a stat la baza formării Uniunii Europene de astăzi. Datorită politicilor implementate de primul președinte al Comisiei Europene, în perioada 1958-1969, ne putem bucura de peisajele fascinate ale Alpilor, putem mânca ciocolata belgienilor și românii pot munci oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, având aceleași drepturi și îndatoriri ca cetățenii țării gazde.

„În calitate de preşedinte al Comisiei Europene, Hallstein s-a implicat în realizarea rapidă a pieţei comune. Marele său entuziasm şi puterea sa de convingere au servit cauza integrării europene chiar şi după încheierea mandatului de preşedinte al Comisiei. Pe durata mandatului său, unificarea europeană a cunoscut progrese remarcabile”, potrivit europa.eu

Sursă: europa.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol