8 decembrie 2024, 11:49

Vioara lui Enescu va cânta din nou la București!

Se spune că muzica este timp sonor, iar de fiecare dată când ascultăm sunetele pe care instrumentele muzicale le scot suntem purtați în timp. Spectatorii din București vor avea ocazia să se numere printre cei care se pot lăsa conduși prin… istorie de una dintre cele mai vechi viori și care i-a aparținut compozitorului român George Enescu.

Pe 24 octombrie 2017, la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7), pasionații de muzică vor avea privilegiul de a asculta sunetul acestei viori cu istorie specială, cu ajutorul a doi artiști de talie internațională: Gabriel Croitoru și Horia Mihail.

Vioara Guarnieri – a cunoscută și sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare – a fost realizată în 1731 de binecunoscutul Giuseppe Antonio Guarnieri. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivarius.

Fermecat de sunetul ei, George Enescu a achiziționat Vioara Guarnieri ca obiect personal, undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Sursă imagine: cimro.ro

Este o vioara foarte specială care a aparținut maestrului George Enescu. Actualmente, este în patrimoniul Muzeului National «George Enescu» . Ea s-a întors în țară după moartea maestrului, prin intermediul maestrului Yehudi Menuhin, care a returnat viorile pe care le avea în custodie de la moartea lui Enescu. Menuhin le avea, de fapt, pe toate în custodie. El le-a predat Măriucăi Cantacuzino care, la rândul ei, s-a întors în România cu toate instrumentele și le-a donat viitorului muzeu, căci pe vremea aceea încă nu exista Muzeul National «George Enescu» . Iată, așa s-a întâmplat, că vioara a ajuns în foarte bune condiții, după 50 de ani de la moartea maestrului, să fie din nou auzită atât pe scenele muzicale ale României cât și în străinătate”, a transmis muzicianul Gabriel Croitoru într-un comunicat de presă de pe site-ul Vioaraluienescu.ro.

Sursă imagine: diasporalive.ro

Vioara nu a mai fost folosită de la moartea maestrului român până în 2008, când a revenit în circuitul concertistic, fiind data în folosință lui Gabriel Croitoru. Din acel moment, muzicianul a purtat-o pe multe scene naționale și internaționale. De asemenea, violonistul a dus-o și în sate, şcoli, parcuri, pentru a se bucura de muzica de calitate cât mai mulţi oameni de vârste şi condiţii diferite.

Bilete pentru recitalul din 24 octombrie găsiți în rețeaua Eventim, iar pentru mai multe detalii accesați pagina www.vioaraluienescu.ro.

[Sursă imagine: vioaraluienescu.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol