16 iunie 2024, 21:39

Suntem 7,8 miliarde de persoane pe Pământ. 2 miliarde de doze de vaccin. Statistici, cu bune și rele

La mai puțin de șase luni de la debutul campaniei de vaccinare, peste 2 miliarde de doze de vaccin au fost inoculate, arată un studiu citat de Barrons.

Atenție, este vorba de numărul de doze, nu de persoane vaccinate.

Populația actuala a Terrei este de aproximativ 7,8 miliarde de locuitori (7,9 în curând), pentru a vă face o imagine despre ce vorbim.

Ce concluzii mai tragem?

Rata de vaccinare e în creștere

După ce doza cu numărul un miliard a fost administrată la cinci luni de la debutul campaniei de vaccinare, pe 24 aprilie, a fost nevoie de mai puţin de o lună şi jumătate pentru dublarea numărului de doze.

Cine a vaccinat cel mai mult? Țara-campioană – Israel

Israel, în continuare în fruntea clasamentului. În afara microstatelor, Israelul rămâne ţara unde campania de vaccinare este cea mai avansată, peste şase israelieni din zece fiind deja complet vaccinaţi.

În plutonul fruntaş figurează de asemenea ţări precum Canada (59% din populaţie a primit cel puţin o doză), Regatul Unit (58,3%), Chile (56,6%) şi Statele Unite (51%).

În cifre absolute, clasamentul este dominat de China (704,8 milioane) şi Statele Unite (296,9 milioane), urmate de India (221 milioane).

Situația în Uniunea Europeană

În Uniunea Europeană, 254,98 de milioane de doze au fost administrate unui procent de 39% din populaţie.

Cu mult sub Malta (72,4%), campioana blocului comunitar, ţările cele mai populate gravitează în jurul mediei înregistrate pe teritoriul european: Germania (43,6%), Italia (40%), Franţa şi Spania (39,4%).

Ultimele tendințe

Pe parcursul săptămânii precedente, China a vaccinat cel mai rapid, administrând în fiecare zi doze pentru 1,37% din populaţie. Este urmată de Bahrein (1,15%) şi Uruguay (0,99%).

În Uniunea Europeană, Germania (0,93%) vaccinează într-un ritm mai rapid decât Italia (0,81%), Franţa (0,80%) şi Spania (0,71%).

Țările bogate, în top

Așa cum era de prevăzut, accesul la vaccin este inegal, iar vaccinarea rămâne un privilegiu al ţărilor cu „venituri ridicate”. Acestea concentrează 37% dintre dozele administrate pe plan mondial.

Medii mondiale. Cifrele păcălesc

Pe plan global, 26 de doze au fost administrate la 100 de locuitori.

Însă cifra ascunde grave disparităţi: 2,5 de doze la 100 de locuitori în Africa, în comparaţie cu 87 în Statele Unite/Canada şi 47 în Europa.

Doar şase ţări din lume nu au demarat încă campaniile de vaccinare: patru în Africa (Tanzania, Ciad, Burundi, Eritrea), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti).

Cele mai populare vaccinuri. AstraZeneca – “vaccinul săracului”

Vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford este cel mai larg distribuit în lume: este administrat în peste trei sferturi dintre ţările şi teritoriile care au demarat campanii de vaccinare (cel puţin 170 din 215).

Devansează Pfizer/BioNTech (cel puţin 97 de ţări şi teritorii), Moderna (cel puţin 46), Sinopharm (cel puţin 45), Sputnik V (cel puţin 40) şi Johnson&Johnson (cel puţin 29).

Serul AstraZeneca/Oxford este administrat atât în ţări cu venituri ridicate, cât şi în cele cu venituri mici, în special graţie sistemului Covax, pentru care reprezintă principalul furnizor, în timp ce vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, mai costisitoare şi mai dificil de depozitat, sunt în principal utilizate în ţările bogate.

Vaccinul rus Sputnik V şi vaccinurile chineze dezvoltate de Sinopharm şi Sinovac sunt administrate în principal în ţările emergente şi în curs de dezvoltare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol