1 decembrie 2021, 20:27

Supraviețuitorii cancerului continuă să manifeste simptome care le afectează calitatea vieții timp de câțiva ani de la remisia bolii

Standardele anterioare de îngrijire și urmărire pe termen lung a cancerului nu mai satisfac nevoile actuale, deoarece progresele înregistrate în ceea ce privește screeningul, diagnosticul precoce și tratamentul cancerului au făcut ca mai mult de jumătate dintre pacienții oncologici din Europa să supraviețuiască mult peste cinci ani de la momentul diagnosticării.

Combaterea cancerului ar trebui să fie urmată de revenirea pacienților la viața normală, însă efectele secundare, care persistă uneori după încheierea tratamentului, pot împiedica acest proces, scrie Raportuldegarda.ro.

Un studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală, #ESMO2021, a arătat că supraviețuitorii cancerului continuă să manifeste simptome care le afectează calitatea vieții timp de câțiva ani de la remisia bolii.

Și nu doar efectele secundare persistă – pacienții au raportat de asemenea și nemulțumire față de asistența primită, ceea ce confirmă necesitatea unor noi abordări în privința supraviețuitorilor cancerului.

Unul dintre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă atât pacienții, cât și supraviețuitorii, este fatigabilitatea determinată de cancer – o senzație persistentă de epuizare care nu este atenuată de somn sau odihnă și care interferează semnificativ cu activitățile cotidiene.

Studiul a evaluat inițial tiparele, severitatea și managementul fatigabilității asociate cancerului la 2.508 pacienți cu 15 tipuri diferite de cancer la doi ani după diagnosticarea bolii. Într-un sondaj cu privire la 36 de potențiale probleme pe termen lung, finalizat de participanți la aproximativ patru ani de la diagnosticare:

    • 38,5% dintre supraviețuitori au continuat să raporteze oboseală la activități moderate sau severe;
    • În plus față de fatigabilitate, mai mult de 40% dintre pacienți au raportat că au fost cel puțin moderat împovărați de pierderea capacității fizice (40,7%);
    • Peste o treime au raportat probleme cu somnul (36,6%)probleme sexuale (35,4%)dureri articulare (33,4%) și anxietate (33,2%).

 

Rezultatele studiului subliniază nevoia ca îngrijirea oferită în perioada de urmărire să se concentreze pe efectele pe termen lung, nu doar asupra efectelor secundare imediate ale tratamentului și asupra detectării metastazelor sau recurenței bolii.

Este necesar un screening sistematic pentru simptomele suplimentare care pot afecta viața pacienților după ce au câștigat lupta cu boala. „Primul pas constă în a ne asigura că pacienții sunt mai bine informați cu privire la aceste probleme potențiale în timp, să știe că este posibil să apară efecte pe termen lung precum fatigabilitatea asociată cancerului și că nu ar trebui să aștepte ca simptomele să dispară singure”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.