Casa din Viscri a Prințului de Wales, devenit între timp Regele Charles al III-lea, găzduiește, până pe 3 septembrie 2023, expoziția de pictură în acuarele și ulei a pictorului britanic Tim Scott Bolton, „Priveliști Transilvănene”.
În șura reconvertită a casei de la Viscri 163 vor fi expuse 37 opere originale realizate de Tim Scott Bolton în călătoriile din România, de la prima vizită în 2002, până în călătoria din 2017 realizată la invitația Regelui Charles al III-lea, atunci ASR Prințul de Wales.
În aceeași perioadă sunt expuse la casa din Viscri și litografiile a două acuarele realizate de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, scrie BizBrasov.
„Majoritatea picturilor selectate sunt din Transilvania, iar câteva de lângă Budești, în nordul îndepărtat. Găsesc scena rurală total irezistibilă, cu textura clădirilor, casele viu pictate și oamenii care își desfășoară viața de zi cu zi pe îndelete, dar sustenabil.
Sunt două aspecte care m-au atras în această parte a Transilvaniei săsești – modul de viață bucolic menționat mai sus și, în al doilea rând, satele compacte, dezvoltate în jurul magnificelor biserici fortificate. Toate acestea sunt plasate într-un peisaj nepătat.”, spune Tim Scott Bolton.
Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente care au în centru peisajul satelor transilvănene și flora sălbatică din zonă. „Anul acesta se împlinesc 10 ani de când a început lucrul la The Transylvania Florilegium, la dorința Majestății Sale, atunci ASR Prințul de Wales.
Cu această ocazie, Dr. John Akeroyd și Helen Allen revin în Viscri, în perioada 23 – 28 iunie, ca lectori în cadrul workshop-ului organizat de Irina Neacșu și Cembra School of Arts, recreând pentru participanți experiența lucrului la florilegium.
Tim Scott Bolton, Dr, John Akeroyd și Helen Allen sunt adevărați ambasadori ai acestei zone, iar prezența lor în Viscri ne onorează și ne bucură de fiecare dată.”, a declarat Mihai Grigore, Administrator Casa Prințului de Wales.
În urmă cu 10 ani, botanistul Dr. John Akeroyd, o autoritate în domeniul plantelor europene, cu o experiență de peste douăzeci de ani în lucrul cu flora transilvăneană, a întocmit o listă cu plante importante din zonă și împreună cu Helen Allen, artist și director al Școlii de Artă Botanică de la Chelsea Physic Garden, a însoțit în România un grup de artiști internaționali de mare succes.
Grupul a fost format din artiști botanici de top din America, Australia, Anglia, Franța, Olanda, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Elveția și Turcia. Într-un proiect care a durat peste 5 ani, au fost finalizate 124 de ilustrații botanice, publicate în două volume.
Șura gospodăriei Regelui Charles din Viscri, galerie de artă. Picturi care surprind viața rurală a Transilvaniei, dar și imagini cu florile sălbatice, considerate de artiști icoane ale peisajului rural.
Expoziția permanentă din Casa Prințului de Wales din Viscri, ”The Transylvania Florilegium”, are în centru cele două volume ale florilegiumului publicat în anul 2018, precum și o serie de ilustrații din acestea.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol