25 august 2023, 19:31

Surprize scoase la iveală de lucrările de restaurare de la Castelul Corvinilor. Lucrările se fac cu bani europeni

Castelul Corvinilor din Hunedoara trece printr-un amplu proces de restaurare, finanţat din fonduri europene. Pe parcursul lucrărilor au fost făcute noi descoperiri care au devenit atracții pentru turiști.

Printre descoperirile interesante făcute cu ocazia lucrărilor de restaurare de la Castelul Corvinilor se numără o frescă aflată între Turnul Alb și turnul vechi de poartă. În aripa Zolyomi  castelului, a fost descoperită o nouă încăpere la subsol. Despre această încăpere nu se știa nimic până acum, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor din Hunedoara.

“A apărut un subsol, cel mai probabil parte dintr-o construcție de mare amploare din secolul al XV-lea subsol care cel mai probabil se leagă cu ceea ce se găsește actualmente sub pardoselile Sălii Cavalerilor. Înspre Turnul Neboisa, în capătul galeriei suspendate, în momentul de față a devenit vizibil ceea ce în trecut puteam observa în special din reprezentările de epocă. Este vorba de o poartă de mari dimensiuni și o întreagă construcție a ceea ce pare a fi un turn de poartă”, spune Sorin Tincu.

În circuitul de vizitare este integrată acum și camera administratorului, o încăpere veche din secolul al XVIII-lea. De asemenea, la etajul Palatului Administrativ va putea fi văzută expoziția etnografică. Un alt element interesant a fost descoperit spre Turnul Neboisa.

“Toate aceste detalii care vor ieși la iveală în cursul lucrărilor de restaurare sperăm să le putem reintegra în circuitul expozițional și vizitatorii castelului, la fel ca și noi, de altfel, să descopere noi și noi elemente interesante privind legenda vie a Transilvaniei”, mai spune Sorin Tincu.

Lucrările de restaurare are Castelului Corvinilor din Hunedoara continuă, însă monumentul poate fi vizitat de turiști, deoarece operațiunile se desfășoară pe secțiuni. Valoarea lucrărilor se ridică la 5 milioane de euro, fonduri europene atrase de Primăria Hunedoara.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol