28 aprilie 2024, 17:07

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană. Ce riscuri apar

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială, în special în Statele Unite, pentru a crea articole fără intervenţie umană. În unele cazuri, cercetătorii spun că aceste pagini au intenţia clară de a transmite informaţii false. Specialiştii se tem că graniţa dintre realitate şi ficţiune – care este deja neclară – se va estompa şi mai mult.

O instituţie specializată în acest domeniu a identificat până acum 739 de site-uri care funcţionează fără sau cu foarte puţină supraveghere umană. Aceste pagini publică articole în mare parte sau în întregime scrise de roboţi.

Unele platforme anunţă în mod deschis că au articole scrise de inteligenţa artificială, însă nu acesta este întotdeauna cazul, iar paginile descoperite sunt probabil doar vârful icebergului.

France Presse, care publică această analiză, dă exemplul unei informaţii fanteziste, generate luna trecută de un site deţinut de un fost puşcaş marin american, stabilit acum în Rusia.

Astfel, scria site-ul DC Weekly, în decembrie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi fost interogat de Congresul american cu privire la o presupusă achiziţie a două iahturi, pentru suma de 75 de milioane de dolari. Ştirea a fost publicată în plină dezbatere privind ajutorul acordat Ucrainei.

Specialiștii văd aici un pericol, mai ales în contextul alegerilor care vor urma în Statele Unite şi în lume.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol