12 august 2020, 17:42

Tabelul periodic ar putea avea o nouă organizare. Cine vrea să actualizeze ideile lui Mendeleev?

Dimitri Mendeleev este cel care a creat tabelul periodic pe care îl folosim în prezent.

Tabelul periodic cuprinde într-o formă tabelară toate elementele chimice, aranjate în funcție de numărul lor atomic și în funcție de configurația electronică și unele proprietăți chimice recurente. Reprezintă o modalitate foarte la îndemână şi eficientă de a cataloga elementele chimice pe care oamenii de ştiinţă le-au identificat până în prezent.

Matematicienii de la Institutul Max Planck au lucrat la o serie de structuri complexe prin care să catalogheze şi să grupeze elementele chimice într-un mod mai complex faţă de metoda actuală, notează Science Alert, conform descopera.ro.

În prezent, sistemul periodic de clasificare al elementelor chimice se poate dovedi neclar în unele cazuri și anume în cazul lantanului şi al actiniului. Chimiştii nu se pot pune de acord mereu unde apaţin aceste elemente.

sursa foto: descopera.ro

sursa foto: descopera.ro

Matematicieni care au lucrat la acest proiect arată că, atunci când elementele sunt ordonate după numărul atomic, ele pot fi grupate diferit. Aceste modalităţi pot include solubilitatea în apă sau tipurile de depozite geologice în care pot fi identificate.

Există o multitudine de posibilităţi în care pot fi create aceste tabele periodice. Într-un fel, tabelele periodice sunt proiecţii. Proiecţii ale structurii interne a acestor tabele”, arată Guillermo Restrepo, matematician al Institutului Max Planck.

Iată că echipa de cercetători a proiectat un nou tabel.

sursa foto cover: librariaonline.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.