19 ianuarie 2021, 20:33

Țara care a interzis Facebook

Guvernele fac lucruri trăsnite. Câteodată chiar democrațiile consolidate. Să vedem care este țara care a interzis Facebook. Și de ce.

Nu vă gândiți neapărat la vreun stat totalitar. Nu vorbim aici de China, Iran sau Siria, despre care știm. Sau de Coreea de Nord unde Internetul nu a fost “inventat”. Glumesc. Nici măcar nu vorbim de Turcia și de manifestările ei autoritariste.

Doamnelor și domnilor, Guvernul din Insulele Solomon a decis să interzică temporar Facebook din cauza utilizării abuzive şi în lipsa unei reglementări în ceea ce priveşte site-ul reţelei sociale.

La baza acestei măsuri, se pare, stă apetența unor utilizatori locali în a critica Guvernul. Iar Guvernul a făcut ce știe el mai bine, adică închide, scrie The Guardian.

“Limbaj abuziv împotriva miniştrilor, a prim-ministrului, atac la reputaţie, defăimare, toate acestea sunt probleme ce îngrijorează”, a declarat Peter Shanel Agovaka, ministrul Comunicațiilor.

“Utilizarea Internetului în Insulele Solomon trebuie acum să fie reglementată cum se cuvine pentru a ne proteja tinerii de conţinutul dăunător”, a spus el.

Oficialul nu a precizat cât timp va funcționa această interdicție. În acest moment specialiștii din IT lucrează pentru a pune pe picioare hotărârea guvernamentală, pentru că, nu-i așa, nu totul este așa de ușor.

Insulele Solomon este o țară insulară risipită în Oceanul Pacific, cu o populație sub 500.000 de locuitori. Arhipelagul Solomon cuprinde 100 de insule vulcanice și coraligene. Este al 37-lea membru al Commonwealth-ului britanic, iar șeful statului este Regina Elisabeta a II-a. Reprezentată în insule printr-un guvernator general.

Acum Insulele Solomon vor rămâne în istorie ca țara care a interzis Facebook, alături de China sau Iran. Majestatea sa oare ce spune?

Foto Uhbey Ahmed / Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.