5 mai 2024, 8:20

Țările G7 și Uniunea Europeană studiază opțiunea unui ”război perpetuu”

Țările G7 (Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia) și Uniunea Europeană lucrează din greu pentru a găsi o modalitate de a finanța reconstrucția Ucrainei, fără a plăti, scrie Il Fatto Quotidiano.

Numai că făcând acest lucru, riscă să creeze un nou stimulent pentru a continua războiul. Ideea care circulă cu insistență este aceea de a permite Kievului să emită obligațiuni cu cupon zero (fără cupoane periodice dar cu dobânda plătită integral la momentul rambursării împrumutului) care ar avea ca garanție activele băncii centrale ruse înghețate în Europa. Active în valoare de aproximativ 250 de miliarde de euro.

Potrivit celor care lucrează la această soluție, din punctul de vedere al legislației internaționale nu există nicio îndoială cu privire la legitimitatea pretențiilor occidentale asupra activelor rusești. Cu toate acestea, deocamdată nicio instanță nu s-a pronunțat încă în acestă chestine, iar Moscova și-a anunțat intenția de a face apel în fiecare for împotriva inițiativelor de acest fel.

Având în vedere că este foarte puțin probabil ca Kievul să aibă capacitatea de a rambursa obligațiunile achiziționate de investitorii internaționali, s-ar trata efectiv o expropriere amânată a activelor rusești.

Pentru guvernele în funcție, însă, această soluție are avantajul de a strânge bani acum și de a amâna problema soluționării activelor rusești într-un viitor neprecizat. Probabil atunci când conducătorii în funcție de astăzi vor deveni vorbitori la întâlnirile din Arabia Saudită.

Operația nu este lipsită de riscuri și contraindicații. Și nici toată lumea nu este de acord cu ea. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron se opun, considerând că această metodă ar putea destabiliza moneda euro.

Majoritatea rezervelor rusești sunt deținute în euro, iar Banca Centrală Rusă a ales această monedă considerând-o mai sigură și mai fiabilă decât dolarul, ceea ce face ca rechiziționării activelor să fie destul de îndepărtată. Rezervele rusești sunt deținute în prezent la depozitul central Euroclear, în Belgia, și sunt înghețate. Există pericolul ca litigiile juridice să nu dea un rezultat atât de evident așa cum și-a asumat G7, sau cazurile se pot prelungi pe perioade de timp incompatibile cu scadențele obligațiunilor. Cel mai mare risc, însă, este probabil de natură geopolitică.

O obligațiune structurată astfel, care presupune în esență rambursarea exproprierii activelor rusești, cu siguranță nu este un element care favorizează dialogurile de pace, ci mai degrabă un obstacol aruncat pe drumul care ar putea duce la o înțelegere între părți. Dacă ipoteza obligațiunii asigurate se va concretiza, va favoriza planurile UE de a aplica un impozit pe profiturile generate de activele rusești depuse în Euroclear care, în 2023, a generat 4,4 miliarde de euro.

Sursa foto: Il fatto quotidiano


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol